Запек и Хемороиди: Как да лекуваме през 2018

запек
Запекът може да е симптом на сериозно медицинско заболяване. Статията не представлява диагностика или медицински съвет и изразеното мнение е лично на автора, в резултат от личен опит или лично проучване. Преди да започнете самолечение се консултирайте с лекар.

Всички болести започват от червата – Хипократ

За много хора дискусията относно заболявания като запек и хемороиди е табу, а думата „изпражнение“ предизвиква погнуса и намръщени физиономии. Голяма част от същите хора обаче тайно страдат от хроничен запек и хемороиди и отчаяно търсят решение на проблема. Според множество изследвания 15% от световното население страда от синдром на раздразненото черво и 20% от хроничен запек.1

В тази статия ще разбереш кои са най-честите причини за появата на запек и хемороиди, как да ги отстраниш и защо в повечето случаи слабителните допълнително задълбочават проблема и създават порочен кръг.

Тъй като явно става въпрос за епидемия, смятам че е време темата да стане отворена и хората да започнат да взимат адекватни решения относно здравето на храносмилателната си система. С всяка изминала година, благодарение на редица научни изследвания, става все по-ясно, че състоянието на червата ни диктува цялостното здраве на организма. Това означава, че ако не полагаш нужната грижа за този елемент от системата си, никога няма да можеш да изпиташ истинска жизненост и енергия.

След като приложиш наученото от статията, тялото ти ще ти благодари и дори ще можеш да помогнеш на всичките ти близки, които страдат от запек и хемороиди, но все още не са успели да намерят решение. Водещата причина за появата на хемороиди е запекът следователно, за да разрешим проблема с хемороидите трябва първо да адресираме неговата причина – запекът. В случай, че не страдаш

Да започваме…

1. Какво всъщност е запек?

ЗапекЗапек (констипация) е често срещан здравословен проблем, който се характеризира с нередовно и/или трудно ходене по голяма нужда. Обикновено когато говорим за запек разграничаваме два различни вида – първичен запек и вторичен запек. Първичният запек е състояние, което е предизвикано директно, обикновено от стрес, лоша диета и дехидратация, докато вторичният запек може да бъде симптом на друго заболяване или страничен ефект на лекарство. Запекът може да е краткотраен или да продължи неопределено дълго време и да предизвика допълнителни здравословни проблеми, като например хемороиди, фисури и в някои случаи рак на червото.

С две думи…

Ако нямаш поне едно ходене по голяма нужда на ден или ако чувстваш стомаха си постоянно подут и втвърден има голяма вероятност да страдаш от запек. Много хора страдат от запек без да го осъзнават, тъй като смятат, че ходенето по голяма нужда веднъж на три или повече дни е нещо напълно нормално. Ако познаваш такива хора най-добре ги препрати към тази статия.

Често срещана грешка

Повечето хора, които търсят бързо решение при запек обикновено приемат мощни слабителни вместо да адресират причината. В повечето случаи слабителните могат временно да облекчат състоянието, но след това да го влошат още повече. Това означава, че човекът, който ги използва в последствие става зависим от тях. За съжаление продължителната употреба на слабителни води до повреда в перисталтиката на червата и приемащият ги се затваря в порочен кръг. В дългосрочен план това може да доведе до сериозни и необратими усложнения. Слабителните са подходящи единствено по препоръка на лекар или за облекчаване на краткотраен запек. За капак, някои от слабителните като билката сена например, са токсични за черния дроб и червата.

Приеми, че когато имаш здравословен проблем трябва да се опиташ да го разрешиш като отстраниш причината за появата му, а не като се опиташ да го скриеш, докато вече се влоши толкова, че повече не може да бъде коригиран.

Възможните причини за появата на запек са много, следователно е важно първо да получиш диагноза от опитен лекар, в противен случай може допълнително да влошиш здравето си с грешното лечение. Да, досадно е, че се налага да се образоваш и за това, но истината е, че нямаш избор, ако искаш да оздравееш.

2. Диагноза на запек

ДиагнозаНай-често срещаните причини за появата на запек са следните:

 • Стрес, дехидратация, лоша диета
 • Дефицит на магнезий или калий
 • Инфекция с Methanobrevibacter smithii
 • Синдром на раздразненото черво
 • Проблеми с чревната перисталтика
 • Хормонални проблеми като хипотиреоидизъм, болест на Хашимото или други
 • Някои лекарства като диуретици, опиати, антидепресанти и такива съдържащи калций, желязо или алуминий
 • Заболяване на черния дроб или жлъчката
 • Блокажи и парализа на тъкани
 • Множествена склероза и други неврологични проблеми
 • Тумори по чревния тракт

Хубаво е да имаш добра стратегия за разнищване на проблема. Следните стъпки са препоръчителни за ефективно и безпроблемно облекчение:

стъпки при запекСтъпка 1: Ако изпитваш силни болки в корема, световъртеж, гадене или други остри неочаквани симптоми спри да четеш тази статия и потърси незабавна лекарска помощ. Ако не смяташ, че си спешен случай можеш да продължиш напред.

Стъпка 2: Ако страдаш от медицинско заболяване и приемаш лекарства за него, прочети листовките си и провери дали някое от лекарствата не причинява запек като страничен ефект. При наличието на медицинско заболяване задължително се обади на лекаря си и се консултирай с него. Ако не приемаш лекарства и нямаш информация, че страдаш от медицинско заболяване продължавай напред.

Стъпка 3: Ако освен запек чувстваш и други симптоми като отпадналост, липса на енергия, мускулна слабост, чувствителност към студ, суха кожа, необяснимо качване на телесна маса, подпухнало лице и други, то има вероятност да страдаш от хормонално заболяване като например хипотиреоидизъм или друго. Ако имаш неврологични симптоми като необяснимо изтръпване на крайниците, парализа, тремори, неволни мускулни спазми и други може да имаш неврологично заболяване като множествена склероза или болест на Паркинсон в начален стадий. При всички положения ако има наличие на допълнителни симптоми трябва да се консултираш с лекар. Ако не отговаряш на горното описание продължавай напред.

Стъпка 4: Ако чувстваш болки в корема и забелязваш кръв в изпражненията или черни изпражнения то има възможност да имаш хемороиди, фисури или по-тежък проблем като болест на Крон, чревни тумори или друго заболяване. При наличие на кръв задължително се консултирай с лекар. Ако лекарят установи, че кървенето е причинено единствено от хемороиди и няма друго опасно медицинско заболяване, то прочети цялата ми статия, но обърни специално внимание на секцията за лечение на хемороиди.

Стъпка 5: Ако запекът ти е придружен с подуване на стомаха и много газове с неприятна миризма, то може да имаш синдром на раздразненото черво и инфекция с едноклетъчни организми като Methanobrevibacter smithii. Понякога се наблюдава запек, при който самото изхождане не е трудно, но времето за преминаване на храната от началото до края на храносмилателния тракт е удължено значително. Това също може да се дължи на инфекция. Ако подозираш подобен проблем можеш да поискаш от лекаря ти да ти изпише дихателен тест за наличие на метан в дъха. Тъй като тези организми произвеждат големи количества метан, можеш да ги откриеш с помощта на този тест. Това е една от най-честите причини за появата на хроничен запек. Ако лекарят ти установи, че имаш такава инфекция прочети цялата статия, но обърни особено внимание на секцията за лечение на инфекции. Ако лекарят ти изпише антибиотици, бих ти препоръчал да го попиташ дали може да пробваш самолечение преди да заложиш на антибиотици, тъй като в много случаи те могат да влошат подобни инфекции.

Стъпка 6: Ако получаваш запек за пръв път и чувстваш, че симптомите не са прекалено сериозни анализирай диетата си и запиши всички консумирани храни, които си спомняш от последните 3-4 дни. Ако в списъка ти има боклуци като каквито и да е бързи храни, силно люти храни, пшеничени и глутен-съдържащи храни, прекомерна консумация на кофеин както и ако консумираш много малко вода (под един литър на ден), то тогава причината може да се крие в диетата ти. Тази статия ще ти помогне да коригираш този проблем.

Понякога преживяването на силен житейски стрес или преместване в нова непозната среда може да предизвика временен запек. Имай предвид че дори и да отговаряш на горното описание, причината пак може да е друга. Ако се съмняваш, не се срамувай да попиташ лекаря си.

Стъпка 7: Понякога се наблюдава запек при бременност, който може да е предизвикан от дефицит на магнезий или от друго усложнение свързано с бременността. Ако си бременна жена и имаш този проблем се обърни към лекаря си и попитай за суплементация с магнезий и витамин Ц. Така или иначе суплементацията с магнезий е особено важна при бременност. В едно изследване суплементацията с магнезий при бременни жени намалява риска от развитие на детска церебрална парализа на плода с 30%.2

Стъпка 8: Ако си от хората, които се хранят здравословно и не отговарят на нито едно от горните описания, то тогава може да имаш друго заболяване, което не е с толкова ясно проявени симптоми и е по-трудно за диагностициране, като например чернодробно или друго гастроентерологично заболяване. В такава ситуация препоръчвам да прочетеш внимателно цялата статия, както и да направиш консултация с опитен гастроентеролог. В зависимост от поставената диагноза ще получиш съвет от лекаря.

Стъпка 9: Ако дори и след всичките изследвания и консултации с лекари не са ти открили заболяване и не са ти поставили никаква диагноза, продължавай да следиш симптомите си и ако има някакво развитие го дискутирай с лекаря си. Междувременно можеш да приемеш, че симптомите ти се дължат на лош начин на живот или лоша среда на живот. Прочети цялата статия, за да разбереш какво всъщност предизвиква проблема.

2.1 Лабораторни изследвания

лабораторни изследвания при запекАко лекарят ти не повдигне темата за лабораторни изследвания можеш да изискаш да си направиш следните такива:

 • хемоглобин в изпражнението (окултна кръв)
 • тест за желязодефицитна анемия
 • дихателен тест за наличие на метан в дъха
 • тестове за заболяване на щитовидната жлеза (TSH, fT3, fT4, TAT, MAT)

Допълнително е важно да споделиш с лекаря си ако някое от следните е валидно в твоя случай:

 • ректално кървене
 • необяснима загуба на тегло от 5 или повече килограма
 • информация за рак на червото при други членове от семейството
 • симптоми на обструкция или пълно запушване и спиране на изхождането

3. Лечение на запек

лечение на запекМного често получавам запитвания за ефективни методи за лечение на запек. За щастие в повечето случаи запекът може да бъде излекуван лесно. Има няколко често срещани причини, за които има прости решения.

3.1 Бързо решение при запек

Избягвай слабителни като английска сол (магнезиев сулфат), лактулоза, сена, майчин лист, китайски чай, каскара саграда и други подобни тъй като начинът, по който работят води до допълнителна дехидратация и загуба на електролити, което влошава състоянието и на следващия ден запекът ще се влоши още повече.

Ако търсиш много бързо решение при запек най-добрият вариант е по-висока доза магнезиев цитрат (800 мг – 1 г) придуржена от 2 г Витамин Ц и 2-3 с.л. кокосово масло. Този лесен трик трябва да те облекчи след около 9-10 часа. Ако този трик те облекчи, следващата секция ще ти помогне да отстраниш проблема напълно.

3.2 Общи препоръки при запек

Червата са „военна зона“ пълна с оксидиращи съединения. Поради тази причина тялото произвежда мощни антиоксиданти, с които да ги неутрализира. Лошото хранене обаче може да доведе до дефицит на антиоксиданти в чревната стена, което да увеличи пропускливостта ѝ и да създаде възпаление, което от своя страна да предизвика запек. Оксидативният стрес може също така да доведе до повреда в перисталтиката на дебелото черво. Ето защо първото нещо, което трябва да се направиш, за да се излекуваш е да коригираш дефицитите на антиоксиданти.

Това се постига лесно чрез суплементация по следната схема:

 • Магнезий – 400 мг на ден
 • Селен – Приемай по 200 микрограма на ден
 • Витамин Ц – Приемай по 2 грама на ден
 • Цинк – Приемай по 30 мг веднъж седмично.
 • Мед – Приемай по 2.5 мг на ден
 • Н-Ацетилцистеин – Приемай по 1.2 г на ден

Комплект АнтиоксидантМакс+ съдържа всички тези елементи и може да бъде закупен от тук.

Ако горната комбинация те облекчи значи вероятно си на прав път. От тук нататък целта ти е да поддържаш добра чревна перисталтика и ежедневно, лесно ходене по голяма нужда. Продължавай да приемаш суплементите по същата схема, докато възстановиш дефицитите, които имаш. След около 1-2 месеца би трябвало да можеш да поддържаш добрите резултати единствено със прием на 400 мг магнезиев цитрат на ден.

3.3 Понижена функция на щитовидната жлеза

Щитовидна жлезаЩитовидната жлеза е един от основните органи, които контролират метаболизма на тялото. Когато функцията на щитовидната жлеза е понижена, перисталтиката на червата също се забавя и това води до образуването на запек. Оказва се, че това е една от най-често срещаните причини за поява на запек и голям процент от хора имат недиагностициран проблем на щитовидната жлеза. Поради тази причина ако страдаш от хроничен запек трябва задължително да си направиш следните изследвания на щитовидната жлеза:

 • TSH – Тиреоиден стимулиращ хормон. Ако резултатът излезе над 1.4 mIU/l , то вероятно има понижена функция на щитовидната жлеза. TSH не трябва да надвишава 1.0 mIU/l.
 • FT4 и FT3 – Свободен тироксин и свободен трийодтиронин. Това са два от основните хормони на щитовидната жлеза. Ако са близо до долна граница в комбинация с завишен TSH, то вероятността за понижена функция на щитовидната жлеза е много голяма.
 • TAT и MAT – Тиреоглобулинови и микрозомални антитела. Тези тестове се използват за диагноза на болест на Хашимото и други автоимунни заболявания на щитовидната жлеза.

Тъй като болестта на Хашимото е една от най-честите причини за понижена функция на щитовидната жлеза е разумно да се изследваш.

Ако се окаже, че имаш понижена функция на щитовидната жлеза или болест на Хашимото, то решението е следното:

 • Елиминирай напълно пшеницата, соята и всички останали глутен-съдържащи храни от диетата си.
 • Прочети книгата The Wahls Protocol. Това е специална диета, която премахва всички храни, които поощряват развитието на автоимунни заболявания. Писана е от лекарка, която е успяла да се излекува от множествена склероза следвайки принципите описани в книгата.
 • Ако се наложи, посъветвай се с лекаря си дали не трябва да приемаш временно хормон на щитовидната жлеза, докато успееш да възстановиш нормалната ѝ функция с диета и суплементи.
 • Суплементацията с йод е много важна за щитовидната жлеза, но ако в диетата ти присъстват храни, които засилват автоимунитета, то йодът ще влоши допълнително проблема. Именно затова е много важно първо да отстраниш всички тези храни и чак след поне 6 месеца да започнеш суплементация с йод по 225 микрограма/ден.

3.4 Хранене при запек

Ако си на мнението, че баничките и пържените боклуци от McDonalds не са толкова страшни, защото досега не са ти правили проблем, значи по тази логика и скачането от балкона не е вредно, защото все още падаш към земята. Време е за правилно хранене. Колко още трябва да се влоши положението ти преди да осъзнаеш, че не можеш да третираш тялото си като кофа за боклук и това да остава без последствия? Тялото ти е машина и като всяка друга машина се нуждае от грижа и поддръжка, за да работи ефективно. Когато пренебрегнеш този факт, след известно време нещо някъде ще се счупи и тъй като за съжаление все още няма резервни части за тялото ти, животът ти ще стане много, много по-труден. Може би това ти звучи като клише, но ако четеш тази статия, значи тялото ти напомня защо някои клишета всъщност са истина.

Първобитната диета идва на помощ…

Темата за правилното хранене е дълга, а хранителните режими варират според състоянието на тялото и наличните здравословни проблеми (ако има такива). Палео диетата е особено подходяща за хора страдащи от запек, но една от честите грешки на хората следващи палео диетите е, че напълно избягват консумацията на въглехидрати, което само по себе си е причина за образуване на запек. Добави към палео диетата си 100-150 г въглехидрат на ден, като най-добрите източници са обикновени картофи, обикновен бял ориз и банани. Важно е да не прекаляваш.

Особено важно при запек е да се увеличи количеството мазнини, което се приема с храната. Това изследване показва, че високо-мазнинните диети облекчават симптомите на запек и скъсяват времето за преход на храната.3 Най-подходящите мазнини при запек са мазнини като кокосово масло и зехтин. Две супени лъжици кокосово масло на ден са достатъчни, за да подпомогнат изхождането, а зехтинът намалява възпалителните процеси в червата. Използвай тези мазнини и изхвърли всякакви други растителни мазнини като слънчогледово олио, соево олио или масло от рапица и повече никога не ги поглеждай.

При много газове и метеоризъм…

Ако след хранене произвеждаш обилно количество газове, това означава, че част от храната не е разградена и усвоена и започва буквално да гние в храносмилателния тракт. Самите газове се образуват като вторичен продукт от процеса на ферментация предизвикан от патогенни микроорганизми. Същото, което се случва, когато храна се развали и започне да мирише лошо, сега се случва и в твоите черва. Бон апети!

За да подобриш храносмилането и да намалиш газовете започни да дъвчеш храната по-бавно и по-внимателно и започни да приемаш и храносмилателни ензими преди хранене. Бих ти препоръчал също така да минаваш през блендер всички по-трудни за храносмилане плодове и зеленчуци като чушки, спанак, домати и други подобни с твърди обелки. За да забързаш придвижването на храната по чревния тракт, попитай в аптеката за билковата формула Иберогаст. Без рецепта е и се използва, за да стимулира чревната перисталтика. Не забравяй да прочетеш листовката. Иберогаст съдържа алкохол, ако това е проблем можеш да използваш друга билкова формула Трифала.

Добрите бактерии спасяват деня

Ферментиралите храни също могат да облекчат симптомите при запек и да намалят времето за преход на храната от началото до края на храносмилателната система.4 5

Ако можеш да ги толерираш, започни да консумираш ферментирали храни като кисело зеле, кефир, кимчи и комбуча. Трябва да се научиш как да ги приготвяш в домашни условия, тъй като купешките обикновено не съдържат живи култури или не са ферментирали достатъчно дълго. Cultures For Health е много подходящ източник на информация за начинаещи ферментьори.

Важни за всеки…

Тъй като ферментиралите храни са от изключителна важност за човешкото здраве всеки човек би следвало да започне да ги произвежда и консумира. Не всички ферментирали храни са подходящи или полезни за здравето на храносмилателната система. Например киселото мляко включително и домашното не е особено препоръчително, тъй като съдържа прекалено малко и еднообразни видове култури, които произвеждат вредното вещество д-лактат. Технически погледнато алкохолът и суджукът също са продукти произведени чрез ферментация, но те няма да ти помогнат по никакъв начин.

Не се чуди и заложи на следните четири – кисело зеле, кефир, комбуча, кимчи. Не очаквай ферментиралите храни да разрешат проблема мигновено, те са само част от стратегията и обикновено ефектите от тях се проявяват след четвъртата седмица и за най-добри резултати консумацията трябва да продължи и след това.

3.5 Фибри

фибри при запекСъществуват много митове и легенди относно консумацията на фибри. Повечето лекари препоръчват консумацията или дори суплементацията с фибри като стратегия за облекчаване симптомите на запек, но следващите изследвания показват, че някои фибри може значително да влошат симптомите на запек.

Едно изследване гласи, че „дори и когато се използват благоразумно, фибрите могат да влошат подуването на корема, симптомите на метеоризъм, запек и разстройство… особено неразтворимите фибри.“6

Остарели теории

Сред лекарските среди все още са разпространени остарелите теории, че фибрите придават обем на изпражнението и спомагат за увеличаването на водното му съдържание. Оказва се, че първото е вярно, но само влошава симптомите, докато второто твърдение дори не е вярно. Причината водното съдържание на изпражнението да остава постоянно е, че една от основните задачи на дебелото черво е да изсмуква водата от изпражнението и да поддържа постоянно ниво на влажност. Това означава, че ако стимулираме задържането на влага в изпражнението, дебелото черво просто ще трябва да работи повече, за да коригира разликата.

В това изследване учените заключват: „Всъщност установихме, че водното съдържание на изпражнението остава около 70-75% независимо от количеството фибри и вода, които се консумират.“7

Вероятно проблемът не е във фибрите…

Според мен проблемът не е във фибрите, а в прекалено опростеният научен подход, който се прилага, когато става въпрос за не-фармакологични субстанции. Не всички фибри са еднакви. Има два основни типа – неразтворими фибри и разтворими фибри. Неразтворимите фибри имат свойството да „опаковат“ полезните вещества в храната и да затрудняват усвояването им значително. Неразтворимите фибри също така носят прекалено малко полза за тялото в сравнение с енергията, която е нужна, за да бъдат обработени. Голяма част от тях просто преминават през храносмилателния тракт без дори да захранят полезните микроби, които искаме да развиваме. Неразтворимите фибри увеличават обема на изпражнението именно, защото заключват полезни вещества и те остават неусвоени от тялото. Изследванията показват, че увеличеният обем на изпражнението дори затруднява изхождането още повече.

Единствено разтворимите фибри са ценни

Разтворимите фибри от друга страна имат огромна полза за човешкото здраве. Те служат за храна на добрите микроби в храносмилателния тракт и тези микроби от своя страна създават ползите за организма. Добрите микроби (пробиотиците) произвеждат полезни вещества и дори естествени бактерициди, които потискат развитието на лоши микроби (патогени). Без достатъчно пробиотици имунната ни система се обърква и може да започне да атакува и бактериите, които са полезни за нас. Този процес може да прерасне в неудържимо възпаление и да предизвика сериозни чревни заболявания включително и болест на Крон и улцерозен колит. Все повече съвременни заболявания са директно асоциирани с нарушение в микробния състав на храносмилателния тракт (микробиом).

Изследванията показват, че за разлика от неразтворимите фибри, разтворимите фибри могат да облекчат симптомите на запек.

„Изследването ни демонстрира, че разтворимите фибри увеличават производството на късоверижни мастни киселини, като бутират, който от своя страна е основният енергиен източник на мукозните клетки и оказва влияние на миоентеричните неврони и подвижността, поддържайки един механизъм, чрез който богатата на разтворими фибри диета съкращава времето за преход на изпражнението и подобрява чревната перисталтика. Освен това бутиратът има свойството и да потиска чревното възпаление…“8

На прост език казано разтворимите фибри захранват пробиотиците, които от своя страна ги използват, за да произвеждат вещество наречено бутират, а бутиратът подобрява чревната перисталтика и съкращава времето, което е нужно за преминавана не храната от единия край на храносмилателната система до другия. Единствено разтворимите фибри облекчават симптомите на запек, докато неразтворимите го влошават.

Избягвай неразтворими фибри…

Неразтворимите фибри се срещат в твърдите обелки на сурови зеленчуци и плодове като чушки, краставици, домати, ябълки и други, което означава, че когато ядеш тези храни трябва да ги обелваш. Мащабно Австралийско изследване дори демонстрира, че сготвените зеленчуци се усвояват по-добре и са по-полезни за тялото.9

Разтворимите фибри обикновено се срещат в сърцевината на зеленчуците и плодовете. Една от полезните разтворими фибри е пектинът, който се намира в плода на ябълката. За начало препоръчвам суплементацията с арабиногалактан. Това е разтворима фибра, която храни единствено пробиотиците. Също така подпомага имунната система и потиска способността на патогените да произвеждат вреден амоняк. В последствие ако можеш да ги толерираш можеш да добавиш и пектин и гума арабика.

3.6 Дехидратация и рехидратация

Препоръчително е също така спирането на кофеина и увеличаването на водния прием до 1.5 л на ден изворна вода. Кофеинът действа като диуретик и може допълнително да дехидратира тялото. Тъй като дехидратацията е една от често срещаните причини за поява на запек е редно да се вземат мерки въпросната дехидратация да бъде коригирана. Ако спреш кофеина и увеличиш водния прием до 1.5л на ден, тялото ти ще се рехидратира. Не пий цялата вода наведнъж разделяй я на малки порции през целия ден.

Солта също е важна за поддържане на водния баланс. Някои заблудени кардиолози продължават да твърдят, че не трябва да се консумира никаква сол, но мащабно изследване показва, че когато приемът на сол спадне под 3 г на ден, смъртността е по-висока, отколкото при прием на 4-6 г на ден.10
Много често запекът може да се образува единствено от дехидратация и силен стрес. В такива случай е нужна единствено почивка, повече вода и суплементация с 400 мг магнезиев цитрат на ден.

3.7 Алкализация на тялото

Тази секция е предназначена за хората, които следват алкалната диета и се опитват да си алкализират тялото. Ако не си от тях можеш да я пропуснеш.

Основната идея на така наречената алкална диета е, че ако ядеш киселинни (понижаващи pH) храни ще страдаш от болести. Ако пък ядеш алкални (повишаващи pH) храни няма да имаш никакви здравословни проблеми. Трите най-популярни твърдения на тази хипотеза са, че:

 1. Храната, която ядеш се отразява на киселинно-алкалния (pH) баланс на кръвта
 2. pH на урината може да се използва като показател за нивото на здравето ти
 3. Диетите, които образуват киселинност допринасят за заболяванията в модерното общество.

Привържениците на алкалната диета твърдят, че храната, която ядем оставя вид пепел, след като бъде обработена. Тази пепел може да бъде киселинна или алкална. Теорията гласи, че когато крайният резултат е киселинен ще развием всички болести, включително и рак. Следователно трябва да се стараем да алкализираме тялото максимално. За целта трябва постоянно да следим pH на урината и слюнката с лентички за pH. Да видим дали има нещо вярно в това.

Ето каква е действителността:

 1. След като бъде обработена, храната наистина оставя пепел, която може да бъде киселинна или алкална според съдържанието на киселини и основи в нея. Месата образуват повече киселина, докато зеленчуците и плодовете образуват повече основа.
 2. Вярно е също така, че диетата, която консумираш може да повлияе на киселинно-алкалния баланс на урината.
 3. Грешно е твърдението, че диетата ти може да се отрази на киселинно-алкалния баланс на кръвта.11 Не случайно притежаваме специални органи наречени бъбреци, които се грижат за това pH на кръвта да не се променя независимо от храната, която консумираме. Каквото и да ядеш pH-то на кръвта ти ще бъде около 7.4, освен ако нямаш тежък бъбречен проблем.
 4. Също така тялото няма нужда да деминерализира костите, за да буферира излишната киселина, тъй като бъбреците отново се грижат за това – излишната киселина се буферира чрез бикарбонатни йони, в резултат на което се образува въглероден диоксид, който се отделя чрез дробовете. Изследване показва, че киселинните диети нямат негативен ефект върху състава на калций в костите12, а това изследване показва, че няма дългосрочен положителен ефект за костите от суплементация с алкализиращи соли.13
 5. Грешно е и твърдението, че алкализацията може да потисне развитието на рак, тъй като pH-то на кръвта е 7.4, което е леко алкално, а почти всички изследвания свързани с отглеждане на ракови клетки се извършват в среда със същото pH.14

Някои стигат до крайности

Сред по-фанатичните привърженици на алкализацията се срещат практики като клизми със сода бикарбонат за алкализация на дебелото черво. Също съм чувал и за консумация на големи количества алкализиращи минерали, като калций, за буфериране на стомашната среда. Суплементацията с калций сама по себе си може да е причина за запек. Освен това високите количества калций биха могли да неутрализират стомашната киселина. Това често води до обрастване на стомаха с микроорганизми като Helicobacter pylori. Това обрастване обикновено причинява хипохлоридия (недостатъчно производство на стомашна киселина). Когато не произвеждаме достатъчно киселина, патогенните микроорганизми могат по-лесно колонизират тънкото черво. Хипохлоридията често прераства в язва или рефлуксна болест и потенциално в рак на стомаха.

Самопричинено страдание

От друга страна алкализацията на червата създава перфектна среда за развитие на инфекция с Candida albicans и други патогенни микроорганизми. Не случайно почти всички патогенни микроорганизми секретират амоняк, за да направят чревната среда по-алкална. Пробиотиците пък секретират киселини като млечна киселина и редица мастни киселини. Така правят чревната среда по-киселинна и негостоприемна за лошите микроби. Същите тези киселини имат свойството да регенерират чревната стена и да предпазват от рак на червата.

С две думи – ако се опитваш да се алкализираш, моля те спри. Глупаво е и няма причина да го правиш. Ако здравето ти се подобрява след като преминеш на алкалната диета, това най-вероятно се дължи просто на повишената консумация на витамини и минерали от зеленчуци и плодове.

4. Инфекции

инфекции при запекАко дихателният ти тест показва високи количества метан и водород и имаш чувство за подуване и много газове, то почти със сигурност страдаш от чревна инфекция. За да подобриш положението си ще трябва да адресираш патогенните организми в чревния тракт. Най-вероятно става въпрос за археи от тип Methanobrevibacter smithii.

Ако е установена инфекция лекарят ти вероятно ще ти изпише антбиотици. Препоръчвам да го помолиш да пробваш самолечение преди антбиотиците. Антибиотиците атакуват всичко наред, включително и бактериите, които получаваш от майка си при раждането и които не могат да бъдат възстановени. Не вярвай, че можеш да възстановиш милиарди видове чрез суплементация с пробиотик, който съдържа само няколко вида. Антибиоитицте трябва да се оставят само за краен случай и животозастрашаващи инфекции.

Естествени антибиотици

Съществуват естествени субстанции, които имат свойството да се борят с инфекции, без да нараняват добрите бактерии. Една от най-добрите билки за лечение на чревни ефекции е чесънът (вкл. и неговите екстракти).

Спазването на общите препоръки при запек ще повлияе благоприятно дори и казусите предизвикани от инфекция. Ако успяваш да поддържаш редовен стомах чрез съветите, пробвай дихателния тест след 2-3 месеца отново. Ако вече си в нормата това означава, че успешно намаляваш количеството патогенни микроорганизми в храносмилателния тракт. Ако все още си извън нормата погледни следващата стъпка.

В краен случай…

Синдром на раздразненото черво със запек е състояние, което понякога е изключително упорито. Не съм привърженик на фармакологичните лекарства, но понякога при по-тежки случаи се налага да бъдат включени временно.

Изследване показва, че терапията с антибиотик Рифаксимин (Ксифаксан, Нормикс) НЕ е ефективна при Methanobrevibacter smithii, но за сметка на това антибиотикът Неомицин е ефективен.15 Ако се стигне до прием на антибиотик и твоят лекар ти изпише Рифаксимин, му покажи това изследване и го попитай дали не може да ти изпише Неомицин вместо Рифаксимин.

Невероятно, но факт…

Ново изследване от Йейлския университет показва, че причина за запек може да е и инфекция с Херпес симплекс вирус (HSV-1).16 Ако нищо не облекчава състоянието ти, покажи изследването на лекаря си и помоли да те насочи към лекар-специалист, който може да ти помогне да се изследваш за инфекция с HSV-1, както и със съответното лечение ако тестът е положителен.

5. Възпаление

При хроничен запек, много често в тялото се наблюдават повишени нива на съединения, които са пряко асоциирани с повишено възпаление. Хроничното възпаление е опасен проблем, който може да създаде условия за запек, както и да доведе до сериозни заболявания. Затова трябва да се адресира възможно най-рано и цял живот да се стремиш да го свеждаш до минимум. Това важи за всички хора като цяло, не само за страдащите от хронично заболяване.

На първо място трябва заместиш всички омега-6 мазнини в диетата си с наситени, мононенаситени и омега-3 мазнини. Това става като изхвърлиш слънчогледовото олио и го заместиш с кокосово масло за готвене, а в салатите със зехтин. Също така трябва да увеличиш консумацията на омега-3 съдържащи храни, като например сьомга, аншоа и яйца от свободно отгледани кокошки. Ефектът за здравето само от тази промяна е невероятен.

Ето ти и една бабина рецепта за домашен лек за възпаление.

куркума при запек„Златна паста от куркума“

Съставки:

 • 60 гр Био куркума на прах
 • 500 мл Изворна вода
 • 70 мл Органично кокосово масло
 • 1.5 ч.л. Прясно смлян черен пипер

Инструкции:
Куркумата има свойството да оставя вечни петна включително и по кухненските мебели. Ако трябва покрий повърхностите около котлона с някаква хартия, за да ги предпазиш от боядисване.

 1. Постави куркумата, прясно смления черен пипер и 250 мл вода в тенджера.
 2. Остави ги да варят на тих огън в продължение на 10 минути, като постоянно ги разбърквай, тъй като загарят лесно. Ако водата се изпари прекалено бързо добави още вода. На мен почти винаги ми се налага да добавя още 100-150 мл към 5тата минута.
 3. Започни внимателно да добавяш и кокосовото масло. Ако го добавиш прекалено бързо и без да разбъркваш няма да може да се смеси добре.
 4. Продължи да готвиш на тих огън още 10 минути или докато видиш, че консистенцията наподобява тази на пастет.
 5. Премахни от огъня и остави да изстине.
 6. Постави сместа в стъклен буркан и я съхранявай в хладилник. Годността на пастата е около 3 седмици.

Употреба:
Пастата може да се използва за овкусяване на печива или да се консумира директно. Аз лично приемам по 1-2 чаени лъжици на ден. Вкусът е пикантен и леко горчив. Ползите от пастата за здравето са феноменални.

Размърдай се

Заседналият начин на живот също води до увеличаване на системното възпаление. Не е нужно да се превръщаш в атлет, но трябва да намериш начин да се размърдаш малко. Ако искаш нещо по-интензивно заложи на високоинтензивни интервални тренировки (HIIT), ако искаш нещо по-спокойно заложи на Тай Чи или дори на обикновени разходки. И с двете практики няма да сбъркаш и тялото ти ще ти благодари.

Де-стресирай

Намали стреса и увеличи количеството сън. Това са очевадни неща, които постоянно ни повтарят, но ние отхвърляме, докато не развием някакво заболяване. Това разбира се е глупаво. Ако имаш здрав разум трябва да се грижиш за здравето си проактивно, а не реактивно.

6. Хемороиди

6.1 Какво са хемороидите?

хемороидиХемороидите са подути и възпалени вени разположени по и около ануса. Има вътрешни хемороиди и външни хемороиди.
Вътрешни хемороиди се наричат тези, които се намират вътре в ректума и не могат да се видят. Обикновено не причиняват болка, но при по-силно напъване може да се разранят и да се разкървавят. При силно напъване, вътрешен хемороид може да се покаже извън ректума и да причини болка.

Външните хемороиди се намират под кожата на ануса. При дразнение също могат да кървят. Понякога хемороидите могат да образуват тромб и много силна болка.

Напомням, че кървенето по време на ходене по голяма нужда не винаги е причинено от хемороиди. Ако имаш такъв симптом трябва да отидеш на лекар независимо дали смяташ, че имаш или нямаш хемороиди. Ако си на възраст над 40 години има голям шанс кървенето да е причинено от рак на дебелото черво или ануса. Потърси спешна помощ ако забележиш обилно кървене, особено ако е придружено от отпадналост и световъртеж.

6.2 Причина

Основната причина за поява на хемороиди е силното напъване при наличие на запек. Именно поради тази причина съм обединил двата проблема в една статия, тъй като са взаимнозависими. Дори и да отстраниш хемороидите при специалист, ако не коригираш запека, след седмица ще имаш хемороиди отново. Ако имаш запек задължително обърни внимание на останалата част от статията.

Наднорменото тегло също може да е причина за появата на хемороиди. В тази ситуация решението е да се коригира наднорменото тегло. Съжалявам, все още няма магическо решение.

6.3 Лечение

За облекчаване на болката и сърбежа е препоръчително да се прави 15 мин. вана с топла, но не гореща вода. Ефектът се подобрява ако във водата се разтвори ½ чаша магнезиеви кристали за вана. Ако нямаш вана същото упражнение може да се направи и с леген.

Учудващо е, но статистиката показва, че много голям процент от съвременното общество не поддържа добра хигиена на седалищните си части. Моят съвет към всички тези хора е да инвестират в биде или да използват душ след всяко ходене по голяма нужда.

В аптечната мрежа се продават различни мазила, подходящи за третиране на хемороиди. Обикновено става въпрос за препарати на билкова основа. Те също могат да донесат допълнително облекчение така че си заслужава да пробваш. Избягвай тези кремове с лекарства като хидрокортизон в тях, освен ако не ти ги е препоръчал лекар.

Ако излекуваш запека и следваш стъпките в тази секция има голям шанс хемороидите да изчезнат от самосебе си.

6.4 Медицинско премахване

Ако се стигне до лекарска помощ, обикновено се прилага процедурата наречена банд лигиране. В по-тежки случаи може да се наложи хирургическа намеса. Банд лигирането представлява поставянето на еластичен пръстен около хемороида, който води до падането на хемороида след 5-6 дни.

В общи линии ако не е спешно, по-добре пробвай първо с лечение и после с медицински процедури.

Това е в общи линии. Кажи ми ако смяташ, че съм изпуснал нещо и ще се опитвам да го добавя. Полезна ли беше статията? Остави ми коментар, ще се радвам да отговоря.

Източници

 1. Nicolas Pallikarakis, Panagiotis D. Bamidis. XII Mediterranean Conference on Medical and Biological Engineering and Computing 2010: MEDICON 2010, 27-30 May 2010, Chalkidiki, Greece
 2. Costantine MM, Weiner SJ; Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Human Development Maternal-Fetal Medicine Units Network. Effects of antenatal exposure to magnesium sulfate on neuroprotection and mortality in preterm infants: a meta-analysis. Obstet Gynecol. 2009 Aug;114(2 Pt 1):354-64. doi: 10.1097/AOG.0b013e3181ae98c2. PubMed PMID: 19622997; PubMed Central PMCID: PMC2761069.
 3. M E Clegg, P McKenna, C McClean, G W Davison, T Trinick, E Duly & A Shafat. Gastrointestinal transit, post-prandial lipaemia and satiety following 3 days high-fat diet in men. European Journal of Clinical Nutrition volume 65, pages 240–246 (2011). doi:10.1038/ejcn.2010.235
 4. Dimidi E, Christodoulides S, Fragkos KC, Scott SM, Whelan K. The effect of probiotics on functional constipation in adults: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Am J Clin Nutr. 2014 Oct;100(4):1075-84. doi: 10.3945/ajcn.114.089151. Epub 2014 Aug 6. Review. PubMed PMID: 25099542.
 5. Mazlyn MM, Nagarajah LH, Fatimah A, Norimah AK, Goh KL. Effects of a probiotic fermented milk on functional constipation: a randomized, double-blind, placebo-controlled study. J Gastroenterol Hepatol. 2013 Jul;28(7):1141-7. doi: 10.1111/jgh.12168. Erratum in: J Gastroenterol Hepatol. 2013 Sep;28(9):1584. PubMed PMID: 23432408.
 6. Shanti Eswaran MD, Jane Muir PhD & William D Chey MD, AGAF, FACG, FACP. Fiber and Functional Gastrointestinal Disorders. The American Journal of Gastroenterology volume 108, pages 718–727 (2013) doi:10.1038/ajg.2013.63
 7. Ho K-S, Tan CYM, Mohd Daud MA, Seow-Choen F. Stopping or reducing dietary fiber intake reduces constipation and its associated symptoms. World Journal of Gastroenterology : WJG. 2012;18(33):4593-4596. doi:10.3748/wjg.v18.i33.4593.
 8. Shanti Eswaran MD, Jane Muir PhD & William D Chey MD, AGAF, FACG, FACP. Fiber and Functional Gastrointestinal Disorders. The American Journal of Gastroenterology volume 108, pages 718–727 (2013) doi:10.1038/ajg.2013.63
 9. Binh Nguyen, Adrian Bauman, Joanne Gale, Emily Banks, Leonard Kritharides and Ding Ding. Fruit and vegetable consumption and all-cause mortality: evidence from a large Australian cohort study. International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity201613:9 https://doi.org/10.1186/s12966-016-0334-5
 10. Urinary sodium and potassium excretion and risk of cardiovascular events. O’Donnell MJ, Yusuf S, Mente A, Gao P, Mann JF, Teo K, McQueen M, Sleight P, Sharma AM, Dans A, Probstfield J, Schmieder RE. JAMA. 2011 Nov 23;306(20):2229-38. doi: 10.1001/jama.2011.1729.
 11. Bruce M. Koeppen. The kidney and acid-base regulation. 1 Dec 2009. https://doi.org/10.1152/advan.00054.2009
 12. Fenton, T. R., Lyon, A. W., Eliasziw, M., Tough, S. C. and Hanley, D. A. (2009), Meta-Analysis of the Effect of the Acid-Ash Hypothesis of Osteoporosis on Calcium Balance. J Bone Miner Res, 24: 1835–1840. doi:10.1359/jbmr.090515
 13. Bonjour, J. (2013). Nutritional disturbance in acid–base balance and osteoporosis: A hypothesis that disregards the essential homeostatic role of the kidney. British Journal of Nutrition, 110(7), 1168-1177. doi:10.1017/S0007114513000962
 14. Acidic pH enhances the invasive behavior of human melanoma cells. Martínez-Zaguilán R, Seftor EA, Seftor RE, Chu YW, Gillies RJ, Hendrix MJ. Clin Exp Metastasis. 1996 Mar;14(2):176-86. PMID:8605731
 15. A combination of rifaximin and neomycin is most effective in treating irritable bowel syndrome patients with methane on lactulose breath test. Low K, Hwang L, Hua J, Zhu A, Morales W, Pimentel M. J Clin Gastroenterol. 2010 Sep;44(8):547-50. doi: 10.1097/MCG.0b013e3181c64c90.PMID:19996983
 16. William Khoury-Hanold, Brian Yordy, Philip Kong, Yong Kong, William Ge, Klara Szigeti-Buck, Alexandra Ralevski, Tamas L. Horvath, Akiko Iwasaki. Viral Spread to Enteric Neurons Links Genital HSV-1 Infection to Toxic Megacolon and Lethality. Cell Host & Microbe, 2016; 19 (6): 788 DOI: 10.1016/j.chom.2016.05.008

2 коментара

 1. Katerina ноември 21, 2018
  • Стан Стайков ноември 22, 2018

Остави ми коментар