Магнезий: Най-добрите добавки с магнезий на 2018

Статията не представлява диагностика или медицински съвет и изразеното мнение е лично на автора, в резултат от личен опит или лично проучване. Преди да започнете самолечение се консултирайте с лекар.

Тъй като установих, че има голямо количество грешна информация относно суплементирането с магнезий и неговите ползи, реших да направя разследване и да видя какви въпроси най-често задават хората, които се интересуват от тази хранителна добавка. Голяма част от въпросите бяха относно това каква форма на магнезий трябва да се приема, от какви производители и по какъв начин.

В тази статия ще имате възможност да разберете колко спешно се нуждаете от суплементация с магнезий, както и ще откриете ревю на най-добрите хранителни добавки с магнезий, чрез които можете да го направите. Време е да се развълнувате, защото тази информация може значително да подобри живота Ви. Да започваме…

Три причини, поради които повечето хора трябва да започнат да приемат магнезий веднага

1. Дефицитът на магнезий е масов и много опасен. Над 80% от всички българи страдат от дефицит на магнезий като най-застрашени са пушачите, бременните жени, хората със сърдечно-съдови заболявания и наднормено тегло, диабетиците, както и всички изложени на тежък физически и психологически стрес.

2. Поради безотговорно земеделие нивата на магнезий в почвите са критично ниски и съдържанието на магнезий в зеленчуци и плодове е много под нормата, което означава, че храната, която ядем не съдържа достатъчно магнезий, за да посрещне нуждите ни.

3. Ако имате един или повече от следните симптоми, то най-вероятно имате тежък дефицит на магнезий: мускулни крампи, хормонални проблеми, мускулни болки, безсъние, хронична умора, запек, тревожност/депресия, световъртежи, остеопороза, чести главоболия/мигрени.

Съществуват безкрай разновидности

На пазара съществуват множество разновидности на магнезий, например магнезиев цитрат, магнезиев оксид, магнезиев глицинат, магнезиев треонат, магнезиев хлорид, магнезиев сулфат, магнезиево олио, магнезиев гел и други. Всеки един от тези продукти има различни свойства и качества. Освен това има и стотици различни производители, които ги предлагат и качеството между тях често се различава драстично.

Добрата новина е, че Вие няма нужда да ставате нутриционист и да изпробвате стотици продукти докато откриете правилния, тъй като нашият екип от квалифицирани специалисти следи пазара от години и постоянно събира информация за най-добрите суплементи и производители.

Представям Ви най-добрите хранителни добавки с магнезий за 2018:

ПродуктФормаСъдържаНаличностЦена
Zechstein Magnesium Bath FlakesКристали за ВанаМагнезиев ХлоридНаличенПровери Цена
Zechstein Magnesium OilМагнезиево ОлиоМагнезиев ХлоридНаличенПровери Цена
NOW MagteinКапсулиМагнезиев ТреонатНаличенПровери Цена
Jarrow Magnesium OptimizerТаблеткиМагнезиев Малат, Витамин Б6, Таурин, КалийНаличенПровери Цена
NOW Magnesium Citrate
(№1 според автора)
ТаблеткиМагнезиев ЦитратНаличенПровери Цена

1. NOW Magnesium Citrate

магнезий цитратMagnesium Citrate на американската компания NOW е хранителна добавка съдържаща три различни форми на магнезий – магнезиев цитрат, магнезиев глицинат и магнезиев малат.
И трите форми са лесноусвоими от тялото и са подходящи за коригиране на магнезиев дефицит.
Това е любимата ми хранителна добавка с магнезий и е добавката, която аз лично използвам всеки ден и вероятно ще продължавам да използвам до края на живота си. Качеството ѝ е много високо, а цената напълно достъпна. Съдържанието на магнезиев цитрат води до подобряване на чревната перисталтика без да причинява диария, докато това на магнезиев малат и магнезиев глицинат до добро усвояване в тялото, включително и в нервната система.

Ако трябва да приемате само една хранителна добавка…

Когато ми задават въпроса „Ако трябва да приемам само една хранителна добавка, какво бихте ми препоръчали?“ – препоръчвам именно тази добавка. Подходяща е за подобряване на общото здраве, както и за облекчаване на запек, неврологични проблеми, депресия, тревожност, панически разстройства, сърдечно-съдови проблеми, безсъние, мускулни болки и крампи. По-голямата част от спортистите приемат магнезий под формата на магнезиев цитрат, така че добавката е подходяща и за спортисти и атлети.

Как се приема

Препоръчителната доза е 3 гел капсули на ден, които доставят общо 400 мг магнезий на организма. Оптимално е да се приема преди лягане, защото има лек релаксиращ ефект, който подобрява качеството на съня.

Предимства
 • Съдържа три лесноусвоими форми на магнезий.
 • Много високо качество.
 • Добра цена.
 • Доставя 100% от препоръчителната дневна доза.
 • Не съдържа глутен, пшеница, соя, млечни продукти, яйца, риба и ракообразни.
Недостатъци
 • Не съдържа витамин Б6.
 • Пластмасова опаковка.

2. Jarrow Magnesium Optimizer

магнезий малатMagnesium Optimizer на Jarrow е комплексна формула, която съдържа лесноусвоим магнезиев малат, витамин Б6, таурин и калий. Тази комбинация подобрява усвояването на магнезий и няма негативен ефект върху храносмилателната система.

Класирам добавката на второ място, защото съдържанието на магнезий в таблетка е сравнително малко – 100мг и тъй като дозата е 3 таблетки дневно, добавката ще Ви набави само ¾ от препоръчителната дневна доза магнезий. Сигурно се чудите „Защо просто да не приема 4 таблетки и да си набавя пълните 400мг магнезий?“. Това не е добра идея тъй като така има вероятност да прекалите с дневното количество витамин Б6. Добрата новина е че от Jarrow ме уведомиха, че подготвят нова формула с по-добро съотношение, която ще Ви позволи да си набавяте пълната доза магнезий, ще е лесна за преглъщане и няма да превишава препоръчителната доза витамин Б6. Когато се появи ще я кача тук.

Как се приема

Препоръчителната доза е 3 таблетки на ден, които доставят общо 300 мг магнезий на организма. Най-добре е да се приема преди лягане, тъй като има релаксиращ ефект и подобрява качеството на съня. Добавката е подходяща при хронична умора, мускулни болки и крампи, изнервеност, сърдечно-съдови заболявания, депресия, тревожност и безсъние.

Добавката съдържа витамин Б6, няма нужда от допълнителна суплементация с витамин Б6. Ако приемате други добавки, които съдържат витамин Б6 има опасност да прекалите – четете етикетите внимателно. Не е хубаво да приемате повече от 100мг витамин Б6 седмично.

Предимства
 • Комплексна формула с магнезиев малат, витамин Б6, таурин и калий.
 • Много високо качество.
 • Добра цена.
 • Не съдържа глутен, пшеница, соя, млечни продукти, яйца, риба, миди, ракообразни, фъстъци и черупкови плодове.
Недостатъци
 • Доставя само 75% от препоръчителната дневна доза магнезий.
 • Трудни за преглъщане таблетки.
 • Пластмасова опаковка.

3. NOW Magtein

магнезий треонатMagtein на NOW съдържа една много интересна форма на магнезий – магнезиев треонат. Това е патентована форма на магнезий, която се усвоява изключително добре и преминава кръвно-мозъчната бариера, което я прави най-ефективна за облекчаване на неврологични и психологични проблеми, а изследвания показват, че дори има способността да подобрява паметта и уменията за учене. Популярна е сред студенти, които искат да подобрят академичните си постижения, както и сред хора, които се стремят към оптимално здраве на нервната система.

Ако страдате от тревожност, депресия, паническо разстройство, неврологичен проблем или сте преживяли инсулт или друго заболяване на нервната система тази добавка може да е подходяща за Вас.

Как се приема

Дозата е 3 капсули/ден, които доставят само 144 мг магнезий. Това означава, че трябва да комбинирате тази добавка с друга форма на магнезий, за да си набавите пълните 400 мг на ден. Това е една от причините, поради които тази добавка не е на първо място в списъка ми. Другата причина е, че за разлика от останалите форми на магнезий, тази форма трябва да се приема циклично – 3 месеца прием, 3 месеца почивка.
Смятам че формата е подходяща за бързо възстванояване на магнезий в нервната система, но не е най-доброто решения за дългосрочен прием. Освен това трябва да се комбинира с друга форма на магнезий като Jarrow Magnesium Optimizer.

Предимства
 • Съдържа изключително лесноусвоима форма магнезиев треонат.
 • Много високо качество.
 • Подпомага здравето на мозъка.
 • Не съдържа глутен, пшеница, соя, мая, захар, сол, изкуствени оцветители и подсладители и консверванти.
Недостатъци
 • Не съдържа витамин Б6.
 • Доставя само 34% от препоръчителната дневна доза магнезий.
 • Висока цена.
 • Пластмасова опаковка.

4. Zechstein Magnesium Oil

магнезиево олиоMagnesium Oil на Zechstein Original е магнезиево олио съдържащо лесноусвоим магнезиев хлорид. Добива се на 1500м дълбочина под кристалната формация Зехщайн във Веендам, Холандия. Това е най-чистият източник на магнезиев хлорид в целия свят и качеството е наистина много високо.

Магнезиевото олио е предназначено само за трансдермално приложение – това означава, че се прилага върху кожата като лосион и се абсорбира през нея. Това прави магнезиевото олио изключително подходящо за хора, които имат гастроентерологични проблеми, пречещи на усвояването на магнезий през храносмилателния тракт. Освен това магнезиевото олио е подходящо за локално приложение при мускулни и ставни болки, както и върху зарастващи рани, за да намали образуването на белези. Подходящо е също така, когато целта е агресивно възстановяване на магнезиев дефицит.

Как се използва

За подобряване на общото здраве се използва като се намаже цялото тяло и се изчака докато попие добре. Обикновено попиването отнема 40-60 мин като една от индикациите за добро попиване е лек сърбеж, както и солта, която остава по кожата изглеждаща като тънък слой скреж. Когато това стане може да отмиете олиото с вода.

Въпреки че се казва олио, течността всъщност е воден разтвор и не съдържа мазнина и е лесна за отмиване. Както се досещате прекарването на 60 мин в банята не е особено удоволствие, затова определям олиото като трудно/неудобно за използване. Ако не смятате, че приложението ще представлява проблем за Вас, можете да заложите на този продукт без никакво съмнение. Силно препоръчително е олиото да се използва преди лягане, тъй като има релаксиращ ефект, който може да е по-силен от този на хранителните добавки. За оптимален ефект прилагайте 2-3 пъти седмично.

Магнезиевото олио също се предлага и под формата на магнезиев гел. Съставът е еднакъв, но консистенцията е различна. При третиране на кожни заболявания, рани и белези е най-добре да използвате магнезиев гел. Можете да поръчате магнезиев гел от тук.

Предимства
 • Съдържа лесноусвоим магнезиев хлорид.
 • Подходящ за спешно коригиране на дефицит.
 • Много високо качество.
 • Не съдържа глутен, пшеница, соя, мая, захар, сол, изкуствени оцветители и подсладители и консверванти.
 • Добра цена.
Недостатъци
 • Неудобно за използване.
 • Не съдържа витамин Б6.
 • Пластмасова опаковка.

5. Магнезиеви Соли Zechstein

кристали магнезийМагнезиевите соли на Zechstein Original са кристали магнезиев хлорид подходящи за разтваряне във вана. Кристалите се добиват на 1500м дълбочина от кристалната формация Зехщайн във Веендам, Холандия. Чистотата и качеството на кристалите са изключително високи.

Как се използва

Ако притежавате вана и искате да си направите магнезиева спа процедура с цел бързо възстановяване на магнезиевите нива в тялото това е продуктът за Вас. Може да започнете като добавите половин чаша магнезиеви соли във ваната или в леген, след което да се накиснете за поне 30 мин. Разтваряйте солите в топла вода за по-добро усвояване. Постепенно може да увеличите количеството магнезиеви соли до 1-2 чаши.

Състав

Една чаша съдържа приблизително 50 грама магнезиев хлорид както и други морски микроелементи. Трудно е да се определи какво количество ще усвои тялото Ви, но изследванията показват, че усвояването на магнезий през кожата е много ефективно. За максимален ефект се препоръчват 2-3 процедури седмично.

Предимства
 • Съдържа лесноусвоим магнезиев хлорид.
 • Подходящ за спешно коригиране на дефицит.
 • Много високо качество.
 • Не съдържа глутен, пшеница, соя, мая, захар, сол, изкуствени оцветители и подсладители и консверванти.
 • Добра цена.
Недостатъци
 • Изисква вана или леген, за да се използва.
 • Не съдържа витамин Б6.
 • Пластмасова опаковка.

Магнерич и МАГНЕ Б6

Някои популярни препарати като Магнерич (Magnerich) и МАГНЕ Б6 (MAGNE B6) съдържат и други форми на магнезий.

Магнерич

Магнерич съдържа магнезиев аспартат. Според листовката една таблетка Магнерич съдържа 500мг магнезиев-DL-аспартат. Имайте предвид, че това не се равнява на 500мг чист магнезий, защото това е комбинация от магнезий и аспаргинова киселина . Общото количество магнезий в една таблетка е около 50мг. Това означава, че ако искате да приемате 400мг на ден, трябва да взимате по 8 таблетки на ден, което ще свърши цялата опаковка (30 таблетки) за по-малко от 4 дни. Това означава, че ще трябва да плащате два пъти повече за същото количество магнезий, отколкото ако приемате NOW Magnesium Citrate. Освен това препаратът съдържа и пшенично нишесте, а палео хранителната система напълно отхвърля всякаква консумация на пшеница, тъй като вредите от пшеничните протеини върху човешкото тяло са потвърдени многократно.

МАГНЕ Б6

МАГНЕ Б6 съдържа магнезиев лактат. Според листовката една таблетка съдържа 470мг магнезиев лактат дихидрат и 5мг витамин Б6. Не можах да открия информация относно количеството магнезий в магнезиев лактат. За сметка на това открих, че магнезиев лактат не се препоръчва на хора със сърдечносъдови заболявания или бъбречни проблеми. Магнезиев лактат също така може да взаимодейства с други лекарства, както и да причини диария. Тъй като препаратът съдържа и захароза, той не е подходящ и за диабетици. Поради тези причини не мога да го препоръчам изобщо. Ако търсите комбинация от магнезий и витамин Б6 по-добре заложете на Jarrow Magnesium Optimizer.

Относно другите форми на магнезий

В аптечната мрежа и магазините за хранителни добавки се срещат и доста други форми на магнезий. Най-разпространените от тях са магнезиев оксид, магнезиев карбонат и магнезиев сулфат. Ако целта Ви е да възстановите дефицит на магнезий, не препоръчвам нито една от тези форми.

Ако решите самостоятелно да търсите хранителни добавки с магнезий, проверете етикета и се уверете, че не съдържат магнезиев оксид, магнезиев карбонат или магнезиев сулфат. Това са най-евтините форми на магнезий, които са много трудни за усвояване от тялото и не са способни да коригират дефицит на магнезий ефективно. Поради лошото си усвояване много често водят до разстройство и диария. Магнезиев сулфат даже се използва най-вече като мощно слабително. Предизвиканата диария често води до допълнителна загуба на телесен магнезий.

Интересни факти за минералът магнезий

Изследването NHANES демонстрира, че повечето Американци страдат от дефицит на магнезий.1
Средният прием на магнезий е 326мг/ден при мъже (бели), 237мг/ден мъже (черни), 237мг/ден при жени (бели) и 173мг/ден при жени (черни) – във всички случаи много под препоръчителния дневен минимум от 420мг/ден. Мога да Ви гарантирам, че тези резултати ше са подобни и ако изследването се направи в България. Голяма част от учените предлагат препоръчителният дневен минимум да се промени на 500мг/ден. Според European Journal of Clinical Nutrition, нашите далечни предци са приемали по средно 700мг/ден.2

Магнезият е един най-важните минерали за човешкото здраве. Над 300 ензима зависят от този минерал, включително и тези, които са нужни за производството на основната енергийна молекула АТФ (Аденозинтрифосфат), както и за синтезирането на ДНК, РНК и белтъчини. Магнезият също играе основна роля в костите и клетъчните мембрани, където спомага за транспортирането на йони.

Това е списък със симптоми директно свързани с дефицит на магнезий според научната литература от последните 100 години.

дефицит на магнезийДефицитът на магнезий може да бъде смъртоносен

Някои от често срещаните симптоми на остра недостатъчност на магнезий са мускулни крампи, сърдечни аритмии, тремори, главоболия, световъртеж, депресия и рефлуксна болест. Експеримент показва, че пълното ограничаване на приема на магнезий причинява остър сърдечен инфаркт.3

Хроничният дефицит на магнезий също е асоцииран с редица заболявания, като например сърдечносъдови заболявания, високо кръвно налягане, метаболитен синдром, диабет, мигрени, остеопороза, хипотиреоидизъм, дисменорея, ПМС и астма.4

Дефицитът на магнезий причинява разпадане на митохондриите и забързва стареенето. Магнезият е нужен и за правилното функциониране на имунната система и детоксификацията на тялото, тъй като се използва за образуването на най-мощния антиоксидант, който тялото произвежда – глутатион.

Правилното функциониране на Витамин Д също зависи от нивата на магнезий и то до такава степен, че хора, които страдат от дефицит на магнезий, но приемат витамин Д може да развият рахит, както и да изчерпят запасите си от магнезий до животозастрашаващи ниски нива.

Магнезий при бременност

Магнезият е особено нужен и за правилното развитие на плода при бременност. В едно изследване суплементирането с магнезий от бременни майки намалява риска от детска церебрална парализа (ДЦП) на плода с 30%.5

Суплементирането с магнезий намалява общата смъртност значително:

 • В области с по-висока твърдост на водата (и следоватлено по-високо съдържание на магнезий) хората имат по-добро сърдечносъдово здраве.
 • Клинични изследвания демонстрират значително намаляване на смъртността при пациенти със сърдечносъдови заболявания след суплементиране с магнезий. В едно руско изследване групата приемаща магнезий има два пъти по-ниска смъртност.6

Магнезият е безопасен

Все още няма нито един случай на човек предозирал с магнезий от храна. Може да се предозира единствено чрез огромни количества под формата на хранителна добавка, но дори и тогава последствията рядко са страшни. Първоначалният симптом на предозиране с магнезий от хранителни добавки е диария. При хора със здрави бъбреци обикновено няма други симптоми. Единствено изключително високи дози магнезий от рода на 4 и повече грама на ден могат да причинят ниско кръвно налягане, което в дългосрочен план може да доведе до летаргия, объркване, нарушена сърдечна функция и отслабване на бъбречната функция. При хора с бъбречни увреждания и други заболявания е препоръчително суплементацията да се извършва под лекарски контрол.

Как се приема магнезий

Ползите от коригирането на магнезиев дефицит са огромни и именно затова много посетители на сайта ни искат да знаят как се приема магнезий. Стандартната препоръка е да се суплементират около 400мг на ден. Общият прием (от храна и хранителни добавки) от 800мг е безопасен за хора със здрави бъбреци. Повечето хора приемат едва 250мг на ден от храната си и много малка част достигат около 500мг. Това означава, че повечето хора трябва да увеличат приема си на магнезий с поне 250мг на ден, за да достигнат нужните нива за оптимално здраве.

Храни богати на магнезий

храни богати на магнезий

Сигурно се чудите дали не е възможно да си набавите магнезий само чрез консумирането на храни богати на магнезий.

Нека да разгледаме съдържанието на някои храни, които са определени като много добри източници на магнезий:

Храна:Количество:% от Дневни Нужди:
Банан1 брой (среден)8% (32 мг)
Кефир1 чаша12% (46.5 мг)
Смокини1/2 чаша13% (50 мг)
Сьомга, филе180 гр13% (50 мг)
Авокадо1 брой (средно)15% (58 мг)
Бадеми, сурови30 гр19% (75 мг)
Черен шоколад (85%+)1 блокче24% (95 мг)
Водорасли (Нори или Дулсе)100 гр30% (120 мг)
Манголд, сготвен1 чаша38% (150 мг)
Спанак, сготвен1 чаша39% (157 мг)

Всички тези храни са чудесни за Вашето здраве, аз самият ги консумирам почти ежедневно, Особено интересен е фактът, че консумацията на истински черен шоколад (85% какао или повече, а не млечен шоколад) намалява риска от инфаркт с 37% и от инсулт с 29%.7

Има само един проблем…

Храните с много високо съдържание на магнезий (над 30%) са само няколко. Планирате ли да изяждате по 100 гр спанак всеки ден до края на живота си? Малко вероятно. Повечето хора, с които разговарям дори не са чували за манголд и не знаят, че водораслите могат да се ядат или са пробвали и не ги обичат. Това ни поставя в доста неудобна ситуация.

За съжаление съдържанието на магнезий в храните е променливо, а безотговорното земеделие намалява нивата на магнезий в почвата, зеленчуците и плодовете с всяка изминала година. Поради тази причина е много лесно да се развие дефицит на магнезий, който е изключително опасен.

Магнезий при различни здравословни проблеми

Преди употреба задължително се консултирайте с лекар относно начина на приемане на продуктите.

1. Магнезий при запек

Най-подходящият комплект с магнезий за облекчаване на запек е Комплект АнтиоксидантМакс+.

Стратегия за облекчаване симптомите на запек

 • Стартиране на лечение с Комплект АнтиоксидантМакс+
 • Приемане на достатъчно количество вода (1.5л/ден)
 • Консумиране на по-голямо количество полезни мазнини, особено кокосово масло

Много хора не подозират, че в много от случаите запекът се дължи на дефицит на магнезий и антиоксиданти. Червата са „военна зона“ пълна с оксидиращи съединения. Поради тази причина тялото произвежда мощни антиоксиданти, с които да ги неутрализира. Лошото хранене обаче може да доведе до дефицит на антиоксиданти в чревната стена, което да увеличи пропускливостта ѝ и да създаде възпаление, което от своя страна да предизвика запек. Оксидативният стрес може също така да доведе до повреда в перисталтиката на дебелото черво. Ето защо първото нещо, което трябва да се направите, за да се излекувате от запек е да коригирате дефицитите на магнезий и антиоксиданти.

Комплект АнтиоксидантМакс+ съдържа комбинация от антиоксиданти и магнезий и успешно коригира дефицит на магнезий и антиоксиданти. По този начин повлиява благоприятно симптомите на запек. Комплект АнтиоксидантМакс+ може да бъде закупен от тук.

Много източници твърдят, че ходенето по голяма нужда веднъж на 3 дни е нещо нормално, но това всъщност не е така. Когато храносмилателната система е в добро здраве би трябвало това да се случва поне веднъж на ден. Запек (констипация) може да бъде причинен от много фактори, като например: медицинско заболяване, някои лекарства, хормонални проблеми, блокажи, минерални дефицити, хронични инфекции и други. За да научите повече за правилното лечение на запек, прочетете статията ми по темата.

Синдром на раздразненото черво

Когато запекът е причинен от патогенни организми в червата, състоянието е известно като “синдром на раздразненото черво тип C” (от англ. Type C – constipation). Организмите, които причиняват този симптом са от тип Археи и отделят прекомерно количество от газа метан. Най-често срещаната метан-произвеждаща архея в човешкото черво е Methanobrevibacter smithii. Високите нива на метан могат да бъдат потвърдени с медицински тест в дъха ти.

В повечето случаи, ако нямате хронична инфекция или сериозно заболяване, запекът обикновено е причинен от хроничен стрес, лоша диета, дехидратация и дефицит на магнезий.

При запек най-често се използва магнезиев цитрат

Най-подходящият комплект с магнезий за облекчаване на запек е Комплект АнтиоксидантМакс+. Магнезиевият цитрат, който се съдържа в него има свойството да увеличава водното съдържание в червата и да облекчава ходенето по голяма нужда изключително ефективно.

Някои хора приемат магнезиев сулфат (английска сол) при запек, но тази форма на магнезий съдържа много ниски количества магнезий и е много мощно слабително, което не е подходящо за ежедневна употреба. Не само че може да причини силна диария, която да доведе до допълнителна загуба на магнезий, но и магнезият в тази форма не се усвоява от тялото. Избягвайте и слабителни чайове, някои от съставките в тях са токсични за черния дроб и червата и могат да увеличат риска от образуване на хемороиди. NOW Magnesium Citrate от друга страна може да се приема ежедневно и постоянно, усвоява се добре и не дразни червата. Изберете магнезиев цитрат при наличие на запек и следвайте инструкциите за прием на опаковката.

2. Магнезий при високо кръвно и атеросклероза

При високо кръвно и атеросклероза заложи на Комплект КардиоМакс+

Стратегия за нормализиране на високо кръвно нялагане

 • Стартиране на лечение с Комплект КардиоМакс+
 • Спиране изцяло консумацията на токсичните мазнини като слънчогледово олио, маргарин и масло от рапица
 • Увеличаване консумацията на полезните мазнини като кокосово масло, зехтин и краве масло
 • Консумиране на по-мазни риби като аншоа и сьомга поне веднъж седмично, те са чудесен източник на омега-3 мазнини

Една от основните причини за калцирането и втвърдяването на кръвоносните съдове е недостигът на факторите, които контролират разпространението на калция в тялото. Трите най-важни фактори за това са Магнезий, Витамин К2 и Витамин Д3. Обикновено хората с високо кръвно налягане имат тежък дефицит на множество фактори, затова препоръчвам Комплект КардиоМакс+, който повлиява сърдечносъдови заболявания положително и има благоприятно действие върху кръвното налягане.

Инструкции за използване

Комплект КардиоМакс+ съдържа пет суплемента, които са ключови за здравето на сърдечносъдовата система:

 • Формула с Магнезий и Витамин Б6
 • Витамин Д3
 • Витамин К2
 • Коензим Q10
 • Магнезиево Олио Zechstein

За максимален ефект приемайте според инструкциите на опаковката на всяка добавка и извършвайте процедури с магнезиево олио 3-4 пъти седмично.

Бонус съвет

В последните години се установи, че храни богати на холестерол, като например яйчни жълтъци, всъщност не повишават нивата на холестерол в кръвта и не водят до високо кръвно налягане.8

Още по-интересно е, че консумацията на някои видове мазнини (зехтин, кокосово масло) всъщност може да повиши нивата на добрия HDL холестерол и да намали общия брой триглицериди в кръвта.9

Често е достатъчно да заместите токсичните мазнини в диетата си (слънчогледово олио, маргарин, рапица, палмово масло) със здравословните им еквиваленти (кокосово масло, зехтин, краве масло). Все повече установяваме, че в процеса на еволюция, основният източник на енергия за хората са били мазнините. В едно мащабно изследване на културите от остров Китава се установява, че местното население не страда от инфаркти и инсулти, въпреки че набавят поне 20% от енергията си от кокосово масло.10

Захарта е по-опасна и от пушенето

От друга страна множество изследвания установиха директна връзка между прекомерната консумация на захар и запушването на кръвоносни съдове. Оказва се, че когато натоварите тялото си със захари, организмът Ви произвежда големи количества от хормона на панкреаса, за да нормализира кръвната захар. Тъй като средностатистическият човек консумира огромни количества въглехидрати, неговите нива от този хормон са хронично високи.

Това хронично повишение предизиква наранявания (лезии) в кръвоносните съдове. Тъй като това явление създава риск от пръскане на кръвоносен съд, организмът използва холестерола като лепило, с което да запуши тези наранявания. Това от своя страна води до натрупване и запушване на кръвоносните съдове.

Доказателствата са налице

В едно изследване участниците се подлагат на нисковъглехидратна диета и кръвното им налягане спада от 121/79 на 112/72, кръвната им захар спада от пред-диабетните 106 mg/dl до нормалните 96 mg/dl, триглицеридите спадат от 217 на 155 mg/dl, добрият холестерол HDL се повишава от 39 на 45 mg/dl.11

3. Магнезий при главоболие

При хронично главоболие най-благоприятно действие има Комплект СтопГлавоболие+.

Стратегия за облекчаване на хронично главоболие и мигрени

Един от основните симптоми на дефицит на магнезий е честото главоболие. При тежък дефицит се наблюдават и мигрени. Когато хората страдат от хронично главоболие те често избират да се самолекуват с обезболяващи препарати. Никой не страда от дефицит на обезболяващи, но повечето хора страдат от сериозен дефицит на магнезий.

Комплект СтопГлавоболие+ съдържа шест суплемента, всеки един от които с доказана ефективност в борбата с главоболието и мигрените:

 • Магнезиев Цитрат
 • Екстракт от Лечебна Овчарка
 • Коензим Q10
 • Лесноусвоим Куркумин
 • Магнезиево Олио Zechstein
 • Витамин Б-Комплекс

За максимален ефект приемайте според инструкциите на опаковката на всяка добавка и извършвайте процедури с магнезиево олио 3-4 пъти седмично. Ако главоболието Ви отшуми, попитайте Вашия лекар дали можете да прекратите приема на обезболяващи препарати, ако Ви е предписал такива.

Поддържаща терапия с магнезиев цитрат

След първите три месеца на комбинирания протокол, най-вероятно ще коригирате дефицита си до голяма степен. Ако усетите голямо облекчение, можете да преминете към поддържаща суплементация единствено с NOW Magnesium Citrate.

4. Магнезий за подобряване на умствените способности

Умствените способности могат да бъдат подобрени с Комплект СуперИнтелект+.

Стратегия за подобряване на умствените способности и паметта

Магнезиевият треонат прекосява кръвно-мозъчната бариера

Не всяка форма на магнезий може да подобри паметта и способността за учене. Магнезиевият треонат има способността да прекосява кръвно-мозъчната бариера и да достига до мозъчните клетки с лекота. Изследване показва, че това е единствената форма на магнезий, която подобрява паметта и ученето.12

По време на изпити и интелектуален стрес може да имате нужда от допълнителна помощ, за да изпреварите конкуренцията си. В такива ситуации умствените способности могат да бъдат подобрени с Комплект СуперИнтелект+.

Комплект СуперИнтелект+ съдържа осем суплемента, всеки един от които доказано повишава интелектуалните способности:

 • Магнезиев Треонат Magtein™
 • Формула с Магнезий и Витамин Б6
 • Гинко Билоба
 • Алфа-Глицерилфосфорилхолин
 • Ацетил-Л-Карнитин
 • Фосфатидилсерин
 • Винпоцетин

За максимален ефект приемайте според инструкциите на опаковката на всяка добавка. Ефектът обикновено се забелязва след около две седмици прием. Комплект СуперИнтелект+ може да бъде закупен от тук.

5. Магнезий при стрес, паник атаки и депресия

При стрес, панически атаки и депресия препоръчвам Комплект ВътрешенМир+.

Стратегия за облекчаване на стресови състояния, паник атаки и депресия

 • Стартиране на лечение с Комплект ВътрешенМир+
 • Консумация на риби богати на омега-3 мастни киселини
 • Дестресиране с релаксираща практика по избор

Един от първите симптоми при лек дефицит на магнезий е чувство за изнервеност и прекомерен стрес. При по-тежък дефицит се наблюдават панически атаки, тежки депресивни състояния и психози. Магнезият е един от най-важните минерали за здравето на нервната система.

Магнезият е ефективен при тежки депресивни състояния

Едно изследване показва, че дефицитът на магнезий е свързан с тежки депресивни състояния и тенденции за самоубийство.13 Друго изследване показва, че корекцията на дефицит на магнезий бързо и ефективно коригира депресивни състояния.14 Трето изследване показва, че дефицит на магнезий причинява панически атаки.15

Могат да се посочат още десетки изследвания, които само потвърждават тезата. Дефицитът на магнезий води и до повишени нива на стресовия хормон кортизол. Това кара организма да смята, че всяка ситуация е по-застрашаваща, отколкото е и това увеличава шансовете за паник атака.

Хормонът на щастието

Магнезият участва в образуването на веществото 5-хидрокситриптофан (5-HTP), от което се образува невротранзмитерът серотонин, още известен като “хормон на щастието”. При дефицит на магнезий, нивата на серотонин стават много ниски и това води до усещане за безсмислие. Ако не се вземат мерки може да се развие тежко депресивно или паническо разстройство или и двете.

При стрес, панически атаки и депресия препоръчвам Комплект ВътрешенМир+.

Комплект ВътрешенМир+ съдържа седем суплемента, всеки един от които доказано облекчава стресовите и депресивните състояния:

 • Магнезиев Цитрат
 • Магнезиево Олио Zechstein
 • Витамин Б6
 • Ашваганда
 • Л-Теанин
 • Мелатонин
 • Цинков Глицинат

За максимален ефект приемайте според инструкциите на опаковката на всяка добавка с изключение на цинка. Лесно е да се предозира с цинк и затова препоръчвам два пъти по-ниска доза от тази на опаковката (приемайте през ден, вместо всеки ден). Извършвайте процедури с магнезиево олио 3-4 пъти седмично. Комплект ВътрешенМир+ може да бъде закупен от тук.

Бонус съвет

Желателно е да се консумират храни богати на омега-3 мазнини и да се откажат храни богати на омега-6 мазнини. Омега-3 мазнините понижават нивата на стресовия хормон кортизол и са особено важни за облекчаване на стресови състояния.

6. Магнезий за отслабване

При наднормено тегло най-подходящ е Комплект СуперБезтегловност+.

Стратегия за отслабване с магнезий

Мнозина смятат, че затлъстяването е ясен проблем, който се дължи на консумирането на много калории и изразходването на малко. Вече знаем, че има по-голямо значение какво и кога ядете, отколкото дали тичате в парка след всеки изяден шоколадов бонбон.

Всеки който иска да се отърве от излишните килограми трябва да се образова относно здравето си. За щастие това може да стане дори чрез прочитането на една единствена книга. Книгата се казва Perfect Health Diet и смятам, че всеки човек трябва да притежава тази книга.

Често срещана грешка

Грешно е да се каже, че магнезият е средство за отслабване. В действителност дефицитът на магнезий води до затлъстяване, което е обратното. Хората с наднормено тегло най-вероятно страдат от тежък дефицит на магнезий.

При наднормено тегло най-подходящ е Комплект СуперБезтегловност+.

Комплект СуперБезтегловност+ съдържа осем суплемента, всеки един от които доказано подпомага отслабването:

 • Формула с Магнезий и Витамин Б6
 • Витамин Д3
 • Епигалокатехин галат
 • Кверцетин
 • Ресвератрол
 • Лутеин
 • Зелено Кафе
 • Ацетил-Л-Карнитин

За максимален ефект приемайте според инструкциите на опаковката на всяка добавка. Комплект СуперБезтегловност+ може да бъде закупен от тук.

7. Магнезий за облекчаване на ПМС и менопауза

При ПМС и менопауза най-подходящ е Комплект СуперЛейди+.

Дефицитът на магнезий може да предизвика или влоши предменструален синдром (ПМС), както и да утежни симптомите на менопауза. Изследване показва, че суплементацията с магнезий облекчава симптомите на ПМС.16

Учените смятат, че суплементацията с магнезий може да намали значително броя на топлите вълни при менопауза.17

При ПМС и менопауза най-подходящ е Комплект СуперЛейди+.

Комплект СуперЛейди+ съдържа шест суплемента, всеки един от които доказано облекчава симптомите на ПМС и менопауза:

 • Магнезиев Цитрат
 • Формула с Витекс и Донг Куай
 • Куркумин
 • Пикногенол
 • Валериана
 • Соеви Изофлавони

За максимален ефект приемайте според инструкциите на опаковката на всяка добавка. Комплект СуперЛейди+ може да бъде закупен от тук.

8. Магнезий при безсъние

Два от най-честите симптоми на дефицит на магнезий са хронична умора и безсъние.

Магнезият е ключов минерал за доброто функциониране на нервната система както и за производството на енергия. Съответно следва, че ако страдаме от дефицит на магнезий ще имаме проблеми с нервната система и няма да имаме енергия. Факт е че два от най-честите симптоми на дефицит на магнезий са хронична умора и безсъние. Някои много тежки случаи на безсъние и хронична умора могат да се дължат единствено на сериозен магнезиев дефицит.

Комплект ВътрешенМир+ съдържа седем суплемента, всеки един от които доказано облекчава симптомите на безсъние и хронична умора:

 • Магнезиев Цитрат
 • Магнезиево Олио Zechstein
 • Витамин Б6
 • Ашваганда
 • Л-Теанин
 • Мелатонин
 • Цинков Глицинат

За максимален ефект приемайте според инструкциите на опаковката на всяка добавка с изключение на цинка. Лесно е да се предозира с цинк и затова препоръчвам два пъти по-ниска доза от тази на опаковката (приемайте през ден, вместо всеки ден). Извършвайте процедури с магнезиево олио 3-4 пъти седмично. Комплект ВътрешенМир+ може да бъде закупен от тук.

9. Магнезий при крампи, мускулни и ставни болки

Комплект SportGuard+ е много ефективно средство за облекчаване на мускулни и ставни болки.

Комплект SportGuard+ е много ефективно средство за облекчаване на мускулни и ставни болки. Мускулните крампи са един от най-честите симптоми на магнезиев дефицит и често изчезват напълно след коригиране на дефицита.

Комплект SportGuard+ съдържа шест суплемента, всеки един от които доказано облекчава симптомите на мускулни и ставни болки:

 • Формула с магнезиев малат и витамин б6
 • Магнезиеви кристали за вана Zechstein
 • Лесноусвоим куркумин
 • С-Аденозилметионин
 • Колаген и хиалуронова киселина
 • Ресвератрол

За максимален ефект приемайте според инструкциите на опаковката на всяка добавка. Извършвайте процедури с магнезиеви кристали за вана 3-4 пъти седмично. Комплект SportGuard+ може да бъде закупен от тук.

10. Магнезий при диабет

Комплект ГликоБаланс+ повлиява симптомите на диабет положително.

Диабетът от втори тип е едно от най-разпространените заболявания из цял свят. Съществува доста информация, която потвърждава връзката между появата на диабет и дефицита на магнезий.

Изследване демонстрира, че по-високият прием на магнезий може да намали риска от развитие на диабет втори тип.18 Друго изследване показва, че приемът на магнезий подобрява симптомите при хора страдащи от диабет втори тип.19

Ето още едно изследване, което демонстрира корелация между прием на магнезий и подобряване на метаболизма при хора страдащи от диабет.20

Комплект ГликоБаланс+ съдържа десет суплемента, всеки един от които доказано облекчава симптомите на диабет и висока кръвна захар:

 • Цинков глицинат
 • Магнезиев цитрат
 • Ацетил-Л-Карнитин
 • Индийски живовляк
 • Витамин Б-комплекс
 • Магнезиео олио Zechstein
 • Хром пиколинат
 • Спирулина
 • Мелатонин
 • Витамин Д3

За максимален ефект приемайте според инструкциите на опаковката на всяка добавка с изключение на цинка. Лесно е да се предозира с цинк и затова препоръчвам два пъти по-ниска доза от тази на опаковката (приемайте през ден, вместо всеки ден). Извършвайте процедури с магнезиево олио 3-4 пъти седмично. Комплект ГликоБаланс+ може да бъде закупен от тук.

Темата с диабета е дълга и широка. Хората страдащи от това заболяване са принудени да разбират доста от правилно хранене. Ако страдате от диабет първи или втори тип, най-добре прочетете пълната ми статия посветена на лечение на диабет.

Заключение

5

№1 е NOW Magnesium Citrate

Изпробвал съм лично всички суплементи, които разгледах в това ревю. Качеството на всеки един от тях е изключително високо, но има разлика в цената и състава. За повечето хора правилният избор ще е NOW Magnesium Citrate тъй като е комбинацията от добра цена, високо качество и е подходящ за коригиране на дефицит на магнезий.

В случай че изберете тази хранителна добавка, препоръчвам да добавите към поръчката си и NOW Vitamin B-6, тъй като витамин Б6 е много важен за усвояването на магнезий. Също така можете да разчиташ и на останалите добавки при липса на наличност, тъй като всички ще Ви свършат работа.

Ако имате нужда от магнезий за третиране на кожни заболявания, рани и белези то тогава се насочете към магнезиев гел.

Магнезият е един от най-важните минерали за човешкото здраве и вероятно трябва да се суплементира цял живот. По-голямата част от света не консумира водорасли редовно, а съдържанието на магнезий в растенията продължава да намалява.

Магнезият е лесно достъпен, евтин и изключително важен за здравето. Ефектът му върху качеството на живот е невероятен – нямате оправдание да не започнете суплементация още сега. Ако цените здравето си и това на семейството си, най-вероятно трябва да поръчате магнезий още сега.

Полезна ли беше статията? Ако имате въпроси оставете коментар и ще се постарая да Ви отговоря възможно най-бързо. Пожелавам Ви успешен ден и превъзходно здраве.

Източници

 1. Ford ES, Mokdad AH. Dietary magnesium intake in a national sample of US adults. J Nutr. 2003 Sep;133(9):2879-82. PubMed PMID: 12949381.
 2. European Journal of Clinical Nutrition 51, 207–216 (1997) doi:10.1038/sj.ejcn.1600389
 3. 6 Magnesium.“ Institute of Medicine. 1997. Dietary Reference Intakes for Calcium, Phosphorus, Magnesium, Vitamin D, and Fluoride. Washington, DC: The National Academies Press. doi: 10.17226/5776.
 4. 6 Magnesium.“ Institute of Medicine. 1997. Dietary Reference Intakes for Calcium, Phosphorus, Magnesium, Vitamin D, and Fluoride. Washington, DC: The National Academies Press. doi: 10.17226/5776.
 5. Costantine MM, Weiner SJ; Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Human Development Maternal-Fetal Medicine Units Network. Effects of antenatal exposure to magnesium sulfate on neuroprotection and mortality in preterm infants: a meta-analysis. Obstet Gynecol. 2009 Aug;114(2 Pt 1):354-64. doi: 10.1097/AOG.0b013e3181ae98c2. PubMed PMID: 19622997; PubMed Central PMCID: PMC2761069.
 6. Stepura OB, Martynow AI. Magnesium orotate in severe congestive heart failure (MACH). Int J Cardiol. 2009 May 1;134(1):145-7. Erratum in: Int J Cardiol. 2009 May 1;134(1):144. Corrected and republished in: Int J Cardiol. 2009 Jan 9;131(2):293-5. PubMed PMID: 19367681.
 7. Buitrago-Lopez A, Sanderson J, Johnson L, Warnakula S, Wood A, Di Angelantonio E, Franco OH. Chocolate consumption and cardiometabolic disorders: systematic review and meta-analysis. BMJ. 2011 Aug 26;343:d4488. doi: 10.1136/bmj.d4488. Review. PubMed PMID: 21875885; PubMed Central PMCID: PMC3163382.
 8. Djoussé L, Gaziano JM. Dietary cholesterol and coronary artery disease: a systematic review. Curr Atheroscler Rep. 2009 Nov;11(6):418-22. Review. PubMed PMID: 19852882.
 9. Xue C, Liu Y, Wang J, Zhang R, Zhang Y, Zhang J, Zhang Y, Zheng Z, Yu X, Jing H, Nosaka N, Arai C, Kasai M, Aoyama T, Wu J. Consumption of medium- and long-chain triacylglycerols decreases body fat and blood triglyceride in Chinese hypertriglyceridemic subjects. Eur J Clin Nutr. 2009 Jul;63(7):879-86. doi: 10.1038/ejcn.2008.76. Epub 2009 Jan 21. PubMed PMID: 19156155.
 10. Lindeberg S, Berntorp E, Carlsson R, Eliasson M, Marckmann P. Haemostatic variables in Pacific Islanders apparently free from stroke and ischaemic heart disease–the Kitava Study. Thromb Haemost. 1997 Jan;77(1):94-8. PubMed PMID: 9031456.
 11. Velázquez-López L, González-Figueroa E, Medina-Bravo P, Pineda-Del Aguila I, Avila-Jiménez L, Ramos-Hernández R, Klunder-Klunder M, Escobedo-de la Peña J. Low calorie and carbohydrate diet: to improve the cardiovascular risk indicators in overweight or obese adults with prediabetes. Endocrine. 2013 Jun;43(3):593-602. doi: 10.1007/s12020-012-9775-z. Epub 2012 Sep 1. PubMed PMID: 22941424.
 12. Inna Slutsky, Nashat Abumaria, Long-Jun Wu, Chao Huang, Ling Zhang, Bo Li, Xiang Zhao, Arvind Govindarajan, Ming-Gao Zhao, Min Zhuo, Susumu Tonegawa and Guosong Liu. Enhancement of Learning and Memory by Elevating Brain Magnesium. DOI 10.1016/j.neuron.2009.12.026.
 13. Banki CM, Vojnik M, Papp Z, Balla KZ, Arató M. Cerebrospinal fluid magnesium and calcium related to amine metabolites, diagnosis, and suicide attempts. Biol Psychiatry. 1985 Feb;20(2):163-71. PubMed PMID: 2578829.
 14. Eby GA, Eby KL. Rapid recovery from major depression using magnesium treatment. Med Hypotheses. 2006;67(2):362-70. Epub 2006 Mar 20. PubMed PMID: 16542786.
 15. Sartori SB, Whittle N, Hetzenauer A, Singewald N. Magnesium deficiency induces anxiety and HPA axis dysregulation: Modulation by therapeutic drug treatment. Neuropharmacology. 2012;62(1):304-312. doi:10.1016/j.neuropharm.2011.07.027.
 16. Quaranta S, Buscaglia MA, Meroni MG, Colombo E, Cella S. Pilot study of the efficacy and safety of a modified-release magnesium 250 mg tablet (Sincromag) for the treatment of premenstrual syndrome. Clin Drug Investig. 2007;27(1):51-8. PubMed PMID: 17177579.
 17. Park H, Parker GL, Boardman CH, Morris MM, Smith TJ. A pilot phase II trial of magnesium supplements to reduce menopausal hot flashes in breast cancer patients. Support Care Cancer. 2011 Jun;19(6):859-63. doi: 10.1007/s00520-011-1099-7. Epub 2011 Jan 27. PubMed PMID: 21271347; PubMed Central PMCID: PMC3085555.
 18. Dong JY, Xun P, He K, Qin LQ. Magnesium intake and risk of type 2 diabetes: meta-analysis of prospective cohort studies. Diabetes Care. 2011 Sep;34(9):2116-22. doi: 10.2337/dc11-0518. Review. PubMed PMID: 21868780; PubMed Central PMCID: PMC3161260.
 19. Rodríguez-Morán M, Guerrero-Romero F. Oral magnesium supplementation improves sensitivity and metabolic control in type 2 diabetic subjects: a randomized double-blind controlled trial. Diabetes Care. 2003 Apr;26(4):1147-52. PubMed PMID: 12663588.
 20. Huang JH, Lu YF, Cheng FC, Lee JN, Tsai LC. Correlation of magnesium intake with metabolic parameters, depression and physical activity in elderly type 2 diabetes patients: a cross-sectional study. Nutr J. 2012 Jun 13;11:41. doi: 10.1186/1475-2891-11-41. PubMed PMID: 22695027; PubMed Central PMCID: PMC3439347.

Остави ми коментар