Диабет: Вече е възможно да се излекува през 2018

диабет

Диабетът е медицинско заболяване. Статията не представлява диагностика или медицински съвет и изразеното мнение е лично на автора, в резултат от личен опит или лично проучване. Преди да започнете самолечение се консултирайте с лекар.

Яж за да живееш. Не живей, за да ядеш. – Бенджамин Франклин

Време е да си поговорим за епидемията диабет. Обикновено започвам статиите със закачлив увод, но този път ще започна направо със статистиката, защото е плашеща и е време да се притесним:

– Всяка година в САЩ се поставят 1.5 милиона нови диагнози диабет и 252,806 човека годишно умират от диабет или от усложнения асоциирани с диабет.1

– През 2012 година в България близо 10% от населението страда от диабет, като 2.5% от тях дори не знаят за това.2

Ето какво казват колегите от Population Health Management:

„Честотата на заболяване с диабет нараства критично от 1990 насам. Изчислено е че ще нарасне с 64% между 2010 и 2025 и разходите по третирането на заболяването само в Щатите ще достигнат до половин трилион долара годишно. Знаем как да предотвратим много голям брой от заболяванията с диабет и как да ги третираме ефективно. Ако се вземат подходящи мерки навреме могат да бъдат избегнати голяма част от усложненията и преждевременната смърт, но тези мерки сами по себе си не могат да излекуват болестта. Ако заболяването се улови в латентната си фаза и се направят съответните промени в начина на живот, количеството хора, които страдат от диабет може да се намали драстично. За да се намали драстично броят хора страдащи от диабет ще е нужно да се направят значителни промени в начина на живот на обществото като цяло.“3

С други думи положението е трагично и тепърва ще се влошава. От по-горното изследване става ясно, че заболяването с диабет е най-вече по наша вина. Това означава, че диабетът е на практика форма на самоубийство, тъй като за момента няма начин да се избегнат негативните последствия от това тялото да се третира като кофа за боклук, но въпреки това много от нас го правят. В изследването се стига до заключението, че с правилните мерки състоянието може да се подобри, но не и да се излекува. Както ще стане ясно от тази статия обаче – с истинските правилни мерки състоянието може не само да се подобри, но и понякога напълно да се излекува.

Преди да може да се говори за лечение обаче, трябва да обясня какъв точно е проблемът.

1. Кръвната захар обяснена като за малко дете

кръвна захар при диабетВсички типове диабет могат да се определят като неправилна реакция на тялото към кръвната захар и хормона инсулин. С други думи ако имаш диабет, това което трябва да се случва, когато изядеш един банан, при теб не се случва правилно. За да стане по-ясно какво точно трябва да се случва ще разгледаме референтните стойности на кръвната захар.

1.1 Нормална кръвна захар

Нормалните стойности на кръвната захар са между 3.9 mmol/L и 5.55 mmol/L.
Когато консумираш въглехидрати, тялото ги преработва до глюкоза, която постъпва в кръвообращението. Въпросната глюкоза, докато е в кръвообращението е още известна и като „кръвна захар“. Тялото се стреми да поддържа кръвната захар в доста тесен диапазон между 3.9 mmol/L (70 mg/dl) и 5.55 mmol/L (100 mg/dl). Посочвам стойностите в различни мерни единици, защото някои лаборатории и глюкомери показват резултатите в mg/dl вместо в mmol/L.

1.2 Ниска кръвна захар

Имаме ниска кръвна захар, когато глюкозата в кръвта падне под 3.9 mmol/L.
Тъй като глюкозата е основната енергия, която мозъкът използва, когато кръвната захар падне под 3.9 mmol/L (70 mg/dl) започваме да изпитваме симптоми на хипогликемия. Тези симптоми са замаяност, световъртеж, умора, глад, треперене, обърканост и ако кръвната захар падне прекалено много следват кома и накрая смърт. За да не се случи това трябва да имаме механизъм, който да се грижи за това кръвната захар да не пада под долната граница. Този механизъм е хормон, който се нарича глюкагон.

Въпреки че диабетът е най-вече проблем на високата кръвна захар, понякога диабетиците могат да изпаднат в състояние на хипогликемия. Това може да се случи, когато приемат прекалено много инсулин или ако комбинират определени лекарства с недостатъчно хранене. При хора, които не страдат от диабет, кръвната захар може да падне малко под това ниво без да предизвика симптоми. Обикновено това се случва след продължителен глад или много тежки упражнения. Прекалено ниската кръвна захар трябва да се избягва дори и да не страдаш от диабет.

1.3 Висока кръвна захар

Имаме висока кръвна захар, когато глюкозата в кръвта превиши 5.55 mmol/L.
От друга страна ако кръвната захар скочи над 5.55 mmol/L (100 mg/dl) тялото започва да произвежда съединения наречени крайни продукти на гликирането (КПГ). Това се случва, когато излишната глюкоза в кръвта започне да се свързва с белтъчини и други субстанции в тялото. Тези крайни продукти на гликирането водят до всякакви проблеми, които се наблюдават най-ясно при хора с хронично завишена кръвна захар. Тъй като КПГ са изключително токсични за тялото имаме нужда от механизъм, който да се грижи глюкозата в кръвта да не се качва над горната граница. Този механизъм е хормонът инсулин. Инсулинът транспортира глюкозата до тъканите и органите, където тя може да бъде усвоена за енергия и по този начин я освобождава от кръвообращението.

1.4 Инсулинова чувствителност

Инсулиновата чувствителност е механизъм за регулация на количеството глюкоза, което се усвоява от органите.
Органите, които усвояват глюкозата с приоритет са мозъкът, черният дроб плюс тъкани като мускулите. Тези органи и тъкани обаче също имат капацитет и когато го достигнат започват да отказват да абсорбират повече глюкоза. За целта имат инсулинови рецептори, които могат да бъдат по-малко или повече чувствителни към инсулин. Колкото по-чувствителни са, толкова повече глюкоза могат да усвоят. Колкото по-резистентни са толкова повече глюкоза няма да може да бъде усвоена и ще предизвиква хаос в кръвообращението. В краен случай излишната глюкоза се преобразува в мазнини и се складира в мастните клетки, тъй като няма къде другаде да отиде. Това води до затлъстяване и в последствие до много по-сериозни здравословни проблеми.

Основното, което трябва да запомниш е, че хронично високата кръвна захар е изключително отровна за тялото. В научните среди даже се среща все по-често терминът „глюкозна токсичност“, който се използва за да се онагледи по-добре тежестта на проблема.4

2. Диагноза

диагноза диабетДиагнозата диабет се поставя на базата на симптоми и лабораторни изследвания. Първо ще започна със симптомите и след това със съответните изследвания. Важно е да се отбележи обаче, че чисто статистически погледнато вероятността всеки даден човек да е с влошен контрол на кръвната захар е около 25%, т.е. всеки четвърти човек има този проблем. Следователно е разумно да се изследваме дори, когато нямаме симптоми или съмнения. Аз лично си пускам профилактично изследване всяка година.

2.1 Симптоми

Повечето симптоми при двата типа диабет са подобни с малки изключения. Допълнително симптомите при диабет първи тип обикновено се проявяват много по-рязко и силно. Ето и някои от най-често срещаните симптоми, които и двата типа споделят:

 • Необясним глад и тежка умора
  Клетките в тялото използват глюкоза за енергия. Ако обаче тялото не произвежда инсулин или клетките имат много висока инсулинова резистентност глюкозата не може да проникне в тях. В резултат на тази патология се наблюдава много тежка хронична умора. При диабет първи тип е възможно човек да няма енергия дори да стане сутрин от леглото. Някои диабетици споделят, че са изпитвали толкова тежка умора, че дори са заспивали на интервю за работа независимо от опитите си да се поддържат будни с шамари и ощипвания.5
 • Прекалено често уриниране и силна жажда
  Нормално е в рамките на едно денонощие да се ходи по малка нужда между четири и осем пъти. При диабетиците обаче това може да се случва много по-често. Това се случва защото кръвната захар е прекалено висока и бъбреците, не могат да я обработят напълно, което стимулира тялото да произвежда повече урина.
 • Замъглено зрение
  Рязката промяна на водния баланс в тялото може да доведе до набъбване на очните лещи, което води до промяна във формата им и влошава способността им да фокусират и разфокусират.
 • Суха кожа, сърбежи и усещане за сухота в устата
  Когато имаш диабет, тялото използва наличните течности, за да произвежда повече урина и водният баланс се нарушава. Това води до дехидратация на устната кухина и кожата.

Симптоми специфични за диабет първи тип:

 • Необяснима загуба на тегло
  Тъй като тялото не може да транспортира глюкозата от храната в клетките, то започва да разгражда мускули, органи и мазнини, за да си набави нужната енергия. Следва необяснима загуба на тегло.
 • Гадене и повръщане
  Когато тялото започне да разгражда мазнини, за да си набави енергия се образуват вторични продукти наречени кетони. Кетоните сами по себе си не са вредни и могат дори да бъдат полезни при третирането на някои заболявания. При диабетиците обаче количеството кетони в кръвта може да достигне много високи нива и да предизвика натравяне с кетони още известно като диабетна кетоацидоза. Когато това стане е възможно да започне да ти се гади и повръща. Ако това стане трябва да потърсиш спешна медицинска помощ, тъй като това състояние е животозастрашаващо. Здравите хора могат да регулират нивата на кетони в кръвта си и не изпадат в такова състояние.

Симптоми специфични за диабет втори тип:

 • Бавно и трудно заздравяване на рани
  Когато кръвната захар остане много висока по-дълго, тя започва да влошава циркулацията на кръвта из тялото и това води до повреди по нервната система, които от своя страна водят до влошаване на способността на тялото да възстановява рани и травми.
 • Болки и изтръпналост в краката
  Този симптом също се наблюдава най-вече при хора с хронично висока кръвна захар и е свързан с образуването на повреди по нервната система.
 • Инфекции, особено гъбични
  Патогенните микроорганизми обичат да си похапват глюкоза. Тъй като диабетиците имат хронично завишена кръвна захар това поощрява развитието на всякакви видове инфекции, но най-често гъбични. Често тези инфекции са във влажните зони на тялото или в храносмилателния тракт.

Ако имаш един или повече от тези симптоми е силно препоръчително да се изследваш за диабет.

2.2 Лабораторни изследвания

лабораторни изследвания за диабетТъй като много различни заболявания имат подобни симптоми, не е удачно да се поставя диагноза без да се извършат съответните лабораторни изследвания. Много лекари изписват само по един или два лабораторни теста, за да спестят пари на пациентите си, но това е лоша практика. Много често се поставят грешни диагнози заради непълна информация. За да се постави диагноза диабет най-важни са следните изследвания:

 • Кръвна захар на гладно
  Изследва се сутрин на гладно и се измерва в mmol/L или в mg/dl в зависимост от предпочитанията на лабораторията.
  Добър резултат е под 5.49 mmol/L (99 mg/dl).
  Ако стойността е между 5.55 mmol/L (100 mg/dl) и 6.94 mmol/L (125 mg/dl), то вероятно става въпрос за предиабетно състояние.
  При 6.99 mmol/L (126 mg/dl) и нагоре има много голяма вероятност за диабет.
 • Гликиран хемоглобин (HbA1C)
  Изследва се сутрин на гладно и се измерва в проценти.
  Референтните стойности са между 4% и 5.7%.
  Резултат над 5.7% може да е индикация за предиабетно състояние.
  При резултат над 6.5% вероятността за диабет е много висока.
 • Глюкозотолерантен ОГТТ
  Изследва се сутрин на гладно и обикновено трябва да се проведе след останалите тестове, тъй като за този тест се приема известно количество глюкоза и се следи реакцията на тялото. Измерва се в mmol/L или mg/dl според предпочитанията на лабораторията.
  Референтната стойност е 7.71 mmol/L (139 mg/dl) или по-малко.
  При резултат между 7.77 mmol/L (140 mg/dl) и 11.0 mmol/L (199 mg/dl) вероятно става въпрос за предиабетно състояние.
  При 11.1 mmol/L (200 mg/dl) и нагоре вероятността за диабет е много висока.

Ако направиш само тези изследвания има голям шанс да установиш, че страдаш от диабет, но ще ти е сравнително трудно да разбереш дали имаш диабет първи или втори тип, тъй като и при двата типа аномалиите са подобни. Ако след тези тестове има причина да се съмняваш, че страдаш от диабет е хубаво да направиш допълнителни изследвания, за да провериш дали не страдаш от диабет първи тип. Изследванията са следните:

 • C-peptide
  Нивата на C пептид („це пептид“) в тялото са доста тясно свързани с производството на инсулин. Тъй като при диабет първи тип не се произвежда достатъчно инсулин, нивата на C-пептид също са много ниски. Хората с диабет втори тип имат нормални нива на C-пептид, с изключение на по-тежките случаи, при които има изчерпване на хормоналния капацитет на панкреаса.
 • Anti-GAD и Anti-IA-2
  Това са две изследвания, които обикновено се правят заедно и проверяват за наличието на антитела срещу ензимът GAD и ензимът IA-2. С други думи това са два типа антитела, които са насочени срещу панкреаса. Повишеното наличие на такива е силен индикатор за наличие на диабет първи тип.
 • Anti-Insulin
  При хората страдащи от диабет първи тип, имунната система атакува не само панкреаса, но и инсулина. Този тест проверява за наличие на антитела срещу инсулин.

Допълнителни изследвания

Ако горните три изследвания сочат към наличието на диабет първи тип е хубаво да се направят още две изследвания, за да бъде точна диагнозата. Следващите две изследвания са по-трудни за откриване, но по мои наблюдения има поне две български лаборатории, които ги извършват.

 • Антитела срещу островните клетки в панкреаса (ICA)
  Островните клетки в панкреаса имат функцията да отчитат нивата на кръвната захар и да произвеждат нужното количество инсулин, за да я поддържат в норма. Повишеното наличие на антитела срещу островните клетки е много силен индикатор за диабет първи тип.
 • Антитяло срещу цинков транспортер 8 (ZnT8)
  Това е един от най-новите тестове за диабет първи тип. Той проверява за наличието на антитела срещу специфичен ензим на бета клетките в панкреаса. Повишеното наличие е силен индикатор за заболяване с диабет от първи тип.

Нито един от тези тестове не може да бъде използван сам по себе си за поставяне на диагноза, но когато се извършат всичките, твоят лекар и ти ще разполагате с най-добрата информация на базата на която може да направите извод. В редки случаи влошеният контрол на кръвната захар и инсулина могат да са предизвикани от други заболявания, като например тумори и други заболявания. Обсъди всички възможности с лекаря си, за да знаеш, че вървиш в правилната посока. Ако си в предиабетна фаза и не знаеш дали това се дължи на влошена инсулинова чувствителност (предстоящ диабет втори тип) или автоимунна атака срещу панкреаса и неговите хормони (предстоящ диабет първи тип) трябва първо да си направиш нужните изследвания и след това да се информираш от съответния дял в статията.

3. Диабет втори тип

Диабетът от втори тип е заболяване, при което клетките спират да бъдат чувствителни към инсулина и в следствие на това кръвната захар става прекалено висока. Над 90% от диабетът е от втори тип.

3.1 Митове и легенди за диабета

Хората страдащи от диабет втори тип често се оправдават, че са генетично предразположени и нищо не могат да направят. Това разбира се е поведение тип „жертвата“, което им позволява да не поемат отговорност и да продължат да се самонараняват. Много често сме чували и от алкохолици, че алкохолът не е причината за проблемите им. Дали е генетична предразположеност или не няма особено значение, защото и в двата случая заболяването може да бъде избегнато или ако вече е предизвикано да бъде частично или напълно коригирано.

С други думи така наречената предразположеност е нещо като копче, което може да се включва и изключва. Някои от действията ти го включват, други го изключват. Ако избягваш действията, които го включват няма никакво значение какво предразположение имаш, защото няма да го активираш никога и заболяването няма да се развие. Всеки има някакви предразположености, които до голяма степен нямат никакво значение, когато се води правилен начин на живот.

3.2 Истинската причина

диабет втори типПознаваш ли някой, който твърди, че храната е „единственото удоволствие в живота“? Някой, който потрива ръчички щастливо при мисълта за следващото хапване? Мога да говоря с дни за най-добрите диети и хранителни добавки, но преди това искам да хвърля светлина върху много по-голям проблем, който ако не бъде адресиран, то здравословният начин на живот никога няма да замести нуждата от наркотично хранене.

Съществува популярният мит, че храненето е удоволствие. В действителност усещането за удоволствие от храненето е част от програмата на нервната ни система, която е настроена така че да харесва някои храни повече от други, защото те съдържат вещества, които са от ключова важност за здравето. Желанието ни да консумираме захар например всъщност е механизъм, който ни стимулира да ядем плодове съдържащи захар, тъй като това са най-добрите източници на калий. След като нужните вещества като калий и магнезий се набавят и желанието за консумация на сладко изчезва.

На практика експлоатират сетивата ни…

В днешно време този механизъм се експлоатира от производителите на храни, които ти доставят захарни боклуци, които не съдържат нищо освен наркотично високи количества захар. Тъй като тези храни не ти набавят градивни вещества желанието за захар остава постоянно. В резултат на постоянната консумация на захар, кръвната захар става хронично завишена (хипергликемия) и панкреасът произвежда огромни количества инсулин, за да се опита да я нормализира. Подобни количества циркулиращ инсулин не са присъщи на тялото ни, тъй като консумираме рафинирана захар едва от 100 години и тялото не знае как да се справи с нея ефективно. Хронично завишеният инсулин от своя страна води до развитие на инсулинова резистентност, което допълнително влошава ситуацията.

Съвременната теория на сърдечносъдовите заболявания

Една от съвременните и по-адекватни теории на сърдечносъдовите заболявания гласи, че хронично завишените кръвна захар и инсулин са много по-токсични за сърдечносъдовата система и в крайна сметка високата консумация на захар, а не високата консумация на наситени мазнини е основната причина за образуването на сърдечносъдови заболявания.6 Това е добре, защото означава, че ако направиш съответните промени ще подобриш качеството на множество системи в организма си.

Захарта е отрова, която убива. Ако страдаш от диабет знаеш, че не преувеличавам, но много хора, които все още не са развили това заболяване вярват, че захарта не е опасна. Все пак как може нещо, което се продава в свободно в магазините включително и на деца да е опасно и дори токсично, нали така?

Захарта като наркотик…

Ако вярваш, че животът без сладко е немислим, то имай предвид, че наркотично зависимите пациенти вярват същото за техните субстанции и съответно си носят последствията. Диабетът от втори тип всъщност е заболяване, което има изключително много прилики с физическата зависимост, която пристрастените към хероин развиват. Дори съществува понятие наречено „захарна треска” или с други думи психогенно удоволствие от консумацията на високи количества захар. Рафинираната захар предизвиква повишено усвояване на хормонът серотонин в нервната система, което прави захарта силно пристрастяваща. В едно изследване се оказва, че захарта създава зависимост много подобна на тази от кокаина.7

глава в пясъкаПреструваш се, че всичко е наред…

Причината е проста – ако не харесваш живота си, нямаш мотивация да се грижиш за организма си. Когато развиеш някакво заболяване страданието ти идва в повече и това временно те мотивира да се стегнеш, изкарва те от комфортната ти зона, но в момента, в който стабилизираш кръвната захар с помощта на някое лекарство и успееш да заглушиш симптомите си временно, първата ти работа е да си поръчаш пица и да гледаш някой глупав филм по телевизията за трети път.

Скоро лекарят ти ти казва, че кръвната захар отново е извън норма и трябва да увеличиш дозата Метформин. Увеличаваш дозата и успяваш да се скриеш от проблема за още известно време, но тялото ти продължава да се превръща в развалина. Изведнъж се оказва, че вече трябва да взимаш и лекарства за кръвно, а захарта ти е толкова висока, че се налага да включиш и втори препарат за контрол и дори инжекции с инсулин. Скоро започваш да имаш проблеми и с бъбреците. Почваш да губиш усещане в крайниците и бъдещето ти става наистина мрачно.

Стандартно е…

Може би ти звуча прекалено мрачно, но това всъщност е съвсем стандартно развитие на заболяването.8 Ако се друсаш със захар всеки ден и вярваш, че храната е единственото удоволствие в живота може би е време да погледнеш живота си от птичи поглед и да си дадеш сметка, че не е нормално да живееш, за да ядеш. Нормално е да ядеш, за да живееш. Гарантирам ти, че ако нямаш вдъхновение за живот няма никога да развиеш нужното уважение към тялото си и съответно никога няма да превърнеш здравословните решения в част от мирогледа си. Време е за пълна промяна.

3.3 „Изключения“

Разбира се малък процент от хора развиват диабет от втори тип и без да са злоупотребявали особено много със здравето си. Ако си от тези хора може би имаш едно усещане, че животът не е справедлив. Все пак никога не прекаляваш с алкохола и десертите и поддържаш здравословно тегло и въпреки това получаваш подобно заболяване. Вероятно имаш генетичен полиморфизъм, който прави така, че за теб вредата от захарта да е пет пъти по-голяма и да имаш пет пъти по-голям риск да развиеш диабет. Дори и да е така недей да обвиняваш гените си, защото предразположението никога не е причина за заболяването. Приеми го като благословия, защото сега имаш пет пъти по-голяма мотивация да промениш начина си на живот. Естественият подбор не прощава на никой, затова по-добре се мотивирай.

4. Диабет първи тип

Диабетът от първи тип е автоимунно заболяване, при което панкреасът постепенно спира да произвежда инсулин и кръвната захар става прекалено висока.

4.1 Каква е разликата?

диабет първи типАко страдаш от диабет първи тип сигурно се чудиш защо всички говорят само за диабет втори тип. Причината за това е, че диабетът от първи тип е много по-рядко заболяване. Близо 20 пъти по-малко хора страдат от диабет първи тип, отколкото от диабет втори тип. Следователно и интересът към темата е по-малък. Въпреки че и в двата случая проблемът се върти около прекалено високите нива на кръвната захар, диабетът от първи тип е автоимунно заболяване, докато диабетът от втори тип е просто кулминацията на множество лоши избори.

Ако страдаш от диабет първи тип може би лекарят ти е дал мрачна прогноза и ти е казал да се подготвиш за ужасяващи симптоми. Добрата новина е, че с навлизането на първобитните диети хора от цял свят започват да се възстановяват, а някои напълно да се излекуват. Едно изследване показва, че 6-годишно дете успява не само да стопира развитието на диабет първи тип чрез избягването на глутен, но и напълно да се излекува от заболяването.9

И сега какво?

Когато имаш това заболяване, основните ти цели са да сведеш производството на антитела към панкреаса до минимум, за да можеш да намалиш количеството инсулин, което приемаш и да балансираш кръвната захар. Първата стъпка при всяко автоимунно заболяване е да се спрат всякакви глутен-съдържащи храни, тъй като глутенът повишава произвеждането на антитела, в случая срещу собствения ти панкреас (органът, в който се произвежда инсулин). Следното изследване показва, че пълното избягване на глутен намалява значително производството на антитела срещу панкреаса.10 Тъй като се изискват около 6 месеца, за да се изчистиш напълно от глутеновите антитела е важна желязна дисциплина.

Глутенът е отрова

Избягвай глутена напълно без изключение до края на живота си. Ако консумираш каквато и да е пакетирана храна винаги чети етикета, тъй като повечето съдържат следи от глутен. Понякога храни, които са произвеждани в една и съща машина с храни, които съдържат глутен също могат да съдържат глутен. Ако трябва да съм честен най-добре спри изобщо да ядеш пакетирани храни и заложи на истинска свежа храна. Храненето в ресторанти също е опасно, защото няма как да знаеш дали няма глутен в някое от ястията. Внимавай също така, когато те черпят по празници, някои продукти като бонбоните Рафаело също съдържат глутен. Ако не искаш да засегнеш човекът, който те черпи можеш да вземеш бонбона и после да го дадеш на някой друг или да го изхвърлиш, но в никакъв случай, не го яж. Възприеми едно отношение сякаш имаш животозастрашаваща алергия към глутен и прогнозата ти ще се подобри драстично.

Най-опасната храна след пшеницата…

Въпреки че глутенът е най-опасен има и други храни, които е силно препоръчително да избягваш за максимално подобрение. Особено проблематично е краве млякото и продуктите, които го съдържат (включително млечния шоколад, съжалявам).11 12

Избягването на тези храни не е трудно. Правилното хранене при диабет първи тип е изключително важно. Перфектната диета при диабет първи тип е модифицирана версия на автоимунния палео протокол. Автоимунният палео протокол изключва всички храни, за които имаме информация, че повишават производството на антитела, но предоставя прекалено малко въглехидрати на тялото. Въпреки че нисковъглехидратните диети се отразяват много добре при диабет първи тип, пълното избягване на въглехидрати и кетогенните диети всъщност могат да го влошат. Затова автоимунния палео протокол трябва да се промени като се консумират около 100 гр/ден въглехидрати. За пример един средно голям банан съдържа около 30 гр въглехидрат.

5. Лечение на диабет

лечение на диабетДобрата новина е, че в момента, в който вземеш истинско решение да се възстановиш на всяка цена, има голяма вероятност да успееш.

Подготвил съм ти лесни и практични съвети, които можеш да приложиш, за да се върнеш отново на пътя към здравето и най-хубавото е, че всички те са подкрепени от качествени научни изследвания. Когато видиш цифричка в статията, това означава, че можеш да кликнеш на нея, за да прочетеш изследването, което цитирам. Така знаеш, че не говоря за бабини деветини, а за реална информация.

Диагнозата не е причина

Диагнозата никога не е причината за проблема, защото в това няма логика, тъй като диагнозата е самия проблем. Едно интересно изследване показва, че хората с хронични заболявания, които получават най-интензивна медицинска грижа в болниците се справят по-зле от хората, които получават минимална грижа.13 Това означава, че класическият медицински подход се проваля, когато става въпрос за хронични заболявания и се налага да търсиш решение на проблема другаде. Независимо дали ти харесва или не, ще се наложи да поемеш отговорност за здравето си, защото за момента няма кой друг да го направи.

5.1 Хранене при диабет

хранене при диабетКогато става въпрос за хранене при диабет е по-добре да се говори за това какво може да се яде, а не какво не може да се яде, тъй като списъкът от боклуци, които хранително-вкусовата ни промишленост произвежда се увеличава с всеки изминал ден и няма как всеки един чипс или вафла да се поместят в удобна и смислена таблица. Затова е по-лесно да изключим цели групи от храни и съставки, които знаем, че са опасни, вместо да анализираме всеки продукт индивидуално. За по-нагледно съм създал две таблици, първата със забранени храни, втората със силно препоръчителни лечебни храни. Най-разумно би било да се храниш само с позволените храни без да правиш много експерименти и да избягваш всички храни от първата таблица като чума.

Прием на въглехидрати

За допълнително подобрение е препоръчително приемът на въглехидрати да се поддържа около 100-150 грама на ден. Не е желателно това количество да се превишава и също така не е препоръчително и да се пада много под него – някои диабетици съобщават, че пълното отсъствие на въглехидрати в диетата им всъщност влошава ситуацията. Разбира се всички тези въглехидрати трябва да идват от таблицата с позволените храни – в никакъв случай не си позволявай разни десерти и боклуци, защото ще съсипеш всичките си постижения с един замах.

Какво представлява таблицата с храни

Таблицата с позволени храни е изключително оптимизирана за лечение и на двата типа диабет. Тя изключва:

 • голяма част от храните с висок гликемичен индекс
 • всички известни храни, които стимулират производството на антитела
 • всички боклуци и отрови на хранително-вкусовата промишленост
 • всички токсични мазнини
 • голяма част от храните с високо съдържание на фруктоза
 • всички известни растителни токсини

За сметка на това тя включва:

 • разнообразие от плодове и зеленчуци богати на полезни микронутриенти
 • полезни мазнини облекчаващи възпалителните процеси (много важно)
 • почти всички видове чисти меса и органи
 • голямо количество допълнителни нутриенти, като полифеноли, антиоксиданти и разтворими фибри

Митът за фруктозата

фруктозата причинява диабетЕдин от разпространените митове сред диабетиците е, че фруктозата и подсладителите са добра идея, защото не влияят на кръвната захар колкото трапезната захар. Приятелю, та трапезната захар е 50% фруктоза. Едно изследване показва, че консумацията на подсладители дори повишава риска от развитие на диабет втори тип.14 Друго изследване показва, че мишки, които консумират фруктоза развиват инсулинова резистентност, диабет втори тип и високо кръвно налягане.15 Трето изследване показва, че при хората фруктозата намалява желанието за физическа активност и води до затлъстяване.16

Консумирай подсладители и фруктоза на твоя отговорност!

Относно цигарите и алкохола…

алкохол и цигариПредполагам, че се подразбира, но за някои хора може и да не се подразбира. Ако имаш самоубийствения навик да пушиш цигари трябва да спреш завинаги и от раз. Колкото до алкохола – моето лично мнение е, че не трябва изобщо да присъства в човешката диета. В случай, че не знаеш алкохолът е токсин, който гъбични организми секретират, когато се хранят със захар, за да неутрализират други организми, които се борят за същата храна. Имайки това предвид ако смяташ, че можеш да се ограничиш до две чаши червено вино на ден, тогава няма да има негативни последици, но тъй като повечето хора не могат и винаги прекрачват границата е по-добре да се забрави и този навик.

Забранени храни храни при диабет

ЗърнениЗахариМасла
*Могат да се върнат обратно в диетата след шест месеца. При повторно влошаване да се спрат завинаги.
Пшеница (Всички видове)Рафинирана захар (Всички видове)Слънчогледово олио
ЕчемикКафява захарМасло/олио от рапица
ЦаревицаТръстикова захарПалмово масло
ЛимецФруктозаЦаревично масло
ПросоГлюкозо-фруктозен сиропФъстъчено масло
Овесени ядкиДекстрозаМасло от шафран
РъжЛактоза
СоргоГалактозаМлечни
ШпелтаИнулин (Да не се бърка с инсулин)Прясно мляко (Всички видове)
ЕлдаСирене (Всички видове)
Див оризПодсладителиИзвара
АмарантАгаве и сироп от агавеСладка сметана
ЧияДекстринСуроватка
КиноаМалтодекстринСуроватъчен протеин
Бял оризМалтозаКисело мляко (Всички видове)
ЗахарозаСладолед
БобовиАспартам (Е951)Млечен шоколад
Боб (Всички видове)Ацесулфам К (Е950)
Нахут / ЛеблебияЗахаринХимикали
ФъстъциСорбитолОцветители (Всички видове)
ЛещаСукралозаОвкусители (Всички видове)
ГрахКсилитолНабухватели (Всички видове)
Соя и соеви продуктиЕритритолХидролизирани белтъци
МанитолХидрогенирани масла
КартофовиНеотамМоносодиев глутамат
ПатладжанФосфорна киселина
Обикновен картофАлкохолПропилен гликол
Чушки*
БираТранс-мазнини
Домати*
Вино
Камби*
КонцентратиДруги
Люти чушкиБирена мая
ЯйчениМая за печене
Ядки и семкиЯйчени белтъциРазтворимо кафе
Семки (Всички видове)Глутен
Печени ядки (Всички видове)
Семкови брашна (Всички видове)
Ядкови брашна (Всички видове)

Препоръчителни храни при диабет

Карантия*ЗеленчуциПлодове
*само от чисти тревопасни животни
Говежди черен дроб*
СпанакАвокадо
Сърце*
ЦвеклоМаслини
Говежди бъбреци*
МорковиКъпини
Говежди език*
ЗелеБоровинки
МаруляЯгоди
МесоАйсбергМалини
Говеждо месоКраставицаКасис
Пилешко месоКейлГрозде
Агнешко месоРуколаЯбълки
Овнешко месоБроколиПраскови
Свинско месоБрюкселско зелеБанан
Пуешко месоКитайско зелеЧереши
Дивечово месоКарфьолКокос
РяпаПъпеш
РибаРепичкиДиня
АншоаТапиокаКиви
ТрескаТикваМанго
ХерингаТиквичкиНектарини
СкумрияСладък картофПапая
СьомгаТароКайсии
ПъстърваАртишокКруши
Риба тон (Прясна)АспержиАнанас
КаперсиСливи
ЛукЛимон
РакообразниЧесънПортокал
МидиВодораслиГрейпфрут
РациПодправки (Всички видове)Лайм
ОмариМандарини
ОктоподМасла
СтридиКокосово масло
СкаридиЗехтинЯдки
КалмариРибено маслоСурови ядки (Непакетирани)
Свинска мас
ЯйчениТелешка мас
Яйчени жълтъциКраве масло
Масло от авокадо

5.2 Суплементация

хранителни добавкиАко имаш диабет е почти гарантирано, че страдаш и от множество дефицити. Някои учени дори смятат, че системната злоупотреба с тялото и дефицитите предизвикани от нея са основната причина за развитието на диабет и аз съм склонен да се съглася с тях. В случая обаче няма значение дали яйцето се е появило преди кокошката, защото имаме предостатъчно данни, които сочат към това, че суплементирането с определени хранителни добавки се отразява силно благоприятно при лечението на диабет.

Хранителните добавки наистина работят

Тъй като качеството на моя живот се подобри драстично благодарение на хранителните добавки реших да проверя какво казва науката за връзката между хранителните добавки и диабета. След като прочетох няколкостотин изследвания се убедих, че има няколко конкретни субстанции, които могат да бъдат изключително полезни за диабетиците. Благодарение на тази информация реших да поема на мисия да организирам комплект от суплементи, който едновременно може да се справи с всяка една от тези задачи:

 • Да спомогне за контрола върху кръвната захар значително
 • Да спомогне за повишаването на инсулиновата чувствителност
 • Да спомогне за нормализирането на нивата на гликирания хемоглобин (HbA1C)
 • Да спомогне за облекчаването на възпалителните процеси
 • Да спомогне за намаляването на автоимунните тела
 • Да спомогне за качеството на съня и оптимизирането на циркадийния ритъм

Наричам го Комплект ГликоБаланс+ и може да бъде закупен от тук. Към момента комплектът се състои от 9 суплемента, всеки от които повлиява и двата типа диабет положително. Ето и съдържанието на комплекта както и научната литература, която потвърждава неговата ефективност:

 • Цинк
  Множество диабетици страдат от дефицит на цинк. Изследване показва, че суплементацията с цинк от диабетици може повиши инсулиновата чувствителност значително.17
 • Магнезий
  Магнезият е вероятно най-важната хранителна добавка за всеки човек. Изследванията показват, че по-голямата част от световното население страда от дефицит на магнезий. Допълнително магнезият е особено важен за страдащите от диабет първи и втори тип, тъй като те са с повишен риск за загуба на костна маса. Едно изследване показва, че суплементацията с магнезий намалява риска от развитие на диабет втори тип.18 Други изследвания показват, че суплементацията с магнезий подобрява инсулиновата чувствителност и настроението при хора страдащи от диабет.19 20
 • Хром
  Хромът е популярен минерал сред страдащите от диабет, тъй като от край време се знае, че има благоприятен ефект върху инсулиновата чувствителност и нивата на кръвната захар.21 22
 • Псилиум
  Псилиумът, още известен като Индийски Живовляк, се консумира най-вече заради фибрите му. Фибрите му са разтворими и изследванията показват, че спомагат за нормализирането на кръвната захар.23 24 За да избегнеш стомашен дискомфорт, започни със съвсем малки количества.
 • Витамин Д3
  Изключително важен витамин за всеки, който избягва слънчевата светлина и дори още по-важен за страдащите от диабет. Изследвания показват, че суплементацията с витамин Д3 подобрява инсулиновата чувствителност при страдащи от диабет втори тип.25 26 Отделно е установено, че страдащите от диабет първи тип са с висок риск от загуба на костна маса и трябва също да суплементират витамин Д3. 27
 • Спирулина
  Спирулина е водорасло, което за разлика от останалите „магически“ водорасли, всъщност работи. Изследванe показва, че спирулина може да намали нивата на гликирания хемоглобин при страдащи от диабет.28
 • Мелатонин
  Мелатонинът е хормон, който регулира циркадийния ритъм (биологичния часовник). През последните години се оказа, че циркадийният ритъм е изключително важен за общото здраве, тъй като регулира цялата програма на тялото и когато се наруши започват да се случват всякакви проблеми. Едно изследване показва, че хората, които работят нощна смяна имат влошен контрол на кръвната захар.29 Това означава, че ако страдаш от диабет и работиш нощна смяна трябва да направиш всичко възможно да преминеш към нормално работно време. Изследване показва, че стабилизирането на циркадийния ритъм чрез мелатонин може да подобри инсулиновата чувствителност.30 Изследвания показват, че недоспиването и влошеният циркадиен ритъм влошават диабета.31 32
 • Ацетил-Л-Карнитин
  Ацетил-Л-Карнитин е витаминоподобна съставка, която обикновено се използва за оптимизиране на метаболизма. Изследвания показват, че има свойството ефективно да подобрява инсулиновата чувствителност и да спомага за нормализирането на кръвната захар.33 34
 • Витамин Б-Комплекс
  Витамин Б-комплекс съдържа всички нужни витамини от Б групата и подпомога усвояването на останалите суплементи в комплекта. Въпреки че производителите препоръчват да се приема всеки ден, изследванията показват, че е по-здравословно да се приема само веднъж седмично, за да се избегне предозиране.

Комплект ГликоБаланс+ може да бъде закупен от тук.

Преди употреба и самолечение задължително се консултирай с твоя лекуващ лекар. Тъй като тези суплементи могат да имат силен положителен ефект е желателно да ги добавяш към режима си бавно и постепенно, за да избегнеш резки промени в нивата на кръвната захар. Използвай глюкомер и следи кръвната си захар редовно – ако почне да става по-ниска от нужното вероятно суплементите работят толкова добре, че е време да попиташ лекаря си дали може да намалиш дозата приемани лекарства. Също така не забравяй, че тези суплементи не могат да компенсират за лоша диета и липса на физическа активност. Желаният ефект се получава, когато всички фактори на здравето се оптимизират.

5.3 Възпаление

Излишното възпаление е сериозен проблем при повечето хронични заболявания, особено при автоимунните заболявания. Правилното хранене и добрата суплементация могат да помогнат изключително за намаляването на възпалителните процеси, но има и други неща, които могат да се направят. Едно от най-важните е правилната физическа активност. Едно изследване показва, че спринтовете и високо интензивните интервални тренировки трябва да се избягват от диабетици, тъй като водят до повишаване на кръвната захар.35 Вместо това препоръчителни са тренировки с тежести и ходене с нормална скорост. Упражнения като Тай Чи също могат да се отразят силно положително.

Последно, но не по важност… Ще ти разкрия една бабина рецепта за паста от куркума, която може да се консумира директно или да се използва за готвене. Куркумата има силно противовъзпалително действие и се отразява положително при голяма част от хроничните заболявания.

куркума при диабет„Златна паста от куркума“

Съставки:

60 гр Био куркума на прах
500 мл Изворна вода
70 мл Органично кокосово масло
1.5 ч.л. Прясно смлян черен пипер

Инструкции:

Куркумата има свойството да оставя вечни петна включително и по кухненските мебели. Ако трябва покрий повърхностите около котлона с някаква хартия, за да ги предпазиш от боядисване.

 • Постави куркумата, прясно смления черен пипер и 250 мл вода в тенджера.
 • Остави ги да варят на тих огън в продължение на 10 минути, като постоянно ги разбърквай, тъй като загарят лесно. Ако водата се изпари прекалено бързо добави още вода. На мен почти винаги ми се налага да добавя още 100-150 мл към 5тата минута.
 • Започни внимателно да добавяш и кокосовото масло. Ако го добавиш прекалено бързо и без да разбъркваш няма да може да се смеси добре.
 • Продължи да готвиш на тих огън още 10 минути или докато видиш, че консистенцията наподобява тази на пастет.
 • Премахни от огъня и остави да изстине.
 • Постави сместа в стъклен буркан и я съхранявай в хладилник. Годността на пастата е около 3 седмици.

Употреба:

Пастата може да се използва за овкусяване на печива или да се консумира директно. Аз лично приемам по 1-2 чаени лъжици на ден. Вкусът е пикантен и леко горчив. Ползите от пастата за здравето са феноменални.

6. Мотивация

Историята на Дрю Харисбърг е една от много, които ме вдъхновиха да напиша тази статия.
Дрю е на 28 години и живее в Сидни, Австралия.
Той страда от диабет първи тип.

Спазвайки същия протокол, който представих в тази статия, той успява да намали количеството инсулин, което приема със 70%, да стаблизира кръвната си захар, значително да намали производството на антитела срещу панкреаса и да се излекува от синузит и от хронични мускулни болки.

В момента той води чудесен начин на живот и най-важното изглежда ето така:

дрю харисбърг

Можеш да прочетеш пълната му история тук.

Дрю е реален човек, който е толкова мотивиран от успехите си, че стартира собствен онлайн проект. С него той споделя успешни методи за третиране на диабет с всичките си последователи. Можеш да разгледаш уебсайтът му тук – http://drewsdailydose.com/

6-годишното момче излекувало се напълно от диабет и Дрю, който вече почти не приема инсулин са само началото. Всъщност десетки хиляди диабетици по цял свят прегръщат първобитния начин на живот и се връщат към ярко здраве.

Нямаш повече оправдания да бъдеш жертва. Поеми отговорност за здравето си и се превърни в пример за подражание.

Надявам се статията да ти е била полезна. Ако съм пропуснал нещо ми остави коментар. Твоята критика ми помага да бъда по-добър автор, което е много важно за мен.

Източници

 1. American Diabetes Association. Statistics About Diabetes.
 2. Списание Ендокринология Том 27, Книжка 4.
 3. Population Health Management, Vol. 15. William R. Rowley, MD and Clement Bezold, PhD. Creating Public Awareness: State 2025 Diabetes Forecasts.
 4. Glucose Toxicity. Lciano Rossetti, Andrea Giaccari, Ralph A DeFronzo. Diabetes Care Jun 1990, 13 (6) 610-630; DOI: 10.2337/diacare.13.6.610
 5. MarksDailyApple.com, Drew Harrisburg, How Being Diagnosed with Type 1 Diabetes Improved My Entire Life!
 6. James J. DiNicolantonio, Sean C. Lucan, James H. O’Keefe, The Evidence for Saturated Fat and for Sugar Related to Coronary Heart Disease, Progress in Cardiovascular Diseases, Volume 58, Issue 5, 2016, Pages 464-472, ISSN 0033-0620, https://doi.org/10.1016 /j.pcad.2015.11.006.
 7. DiNicolantonio JJ, O’Keefe JH, Wilson WL. Sugar addiction: is it real? A narrative review. Br J Sports Med Published Online First: 23 August 2017. doi: 10.1136/bjsports-2017-097971
 8. National Kidney Foundation. Diabetes and Kidney Disease (Stages 1-4).
 9. Remission without insulin therapy on gluten-free diet in a 6-year old boy with type 1 diabetes mellitus. Sildorf SM, Fredheim S, Svensson J, Buschard K. BMJ Case Rep. 2012 Jun 21;2012. pii: bcr0220125878. doi: 10.1136/bcr.02.2012.5878.
 10. Gluten-dependent diabetes-related and thyroid-related autoantibodies in patients with celiac disease. Ventura A, Neri E, Ughi C, Leopaldi A, Città A, Not T. J Pediatr. 2000 Aug;137(2):263-5
 11. Type I (insulin-dependent) diabetes mellitus and cow milk: casein variant consumption. Elliott RB, Harris DP, Hill JP, Bibby NJ, Wasmuth HE. Diabetologia. 1999 Mar;42(3):292-6. Erratum in: Diabetologia 1999 Aug;42(8):1032.
 12. Ischaemic heart disease, Type 1 diabetes, and cow milk A1 beta-casein. Laugesen M, Elliott R. N Z Med J. 2003 Jan 24;116(1168):U295.
 13. Mahar, M., „The Sate of the Nation’s Health,“ Dartmouth Medicine, Spring 2007.
 14. Diabetologia. Small study suggests consuming large amounts of artificial sweeteners may increase risk of developing type 2 diabetes. Public Release: 13-Sep-2017
 15. Metabolic effects of fructose and the worldwide increase in obesity. Tappy L, Lê KA. Physiol Rev. 2010 Jan;90(1):23-46. doi: 10.1152/physrev.00019.2009. Review.
 16. Consumption of fructose-sweetened beverages for 10 weeks reduces net fat oxidation and energy expenditure in overweight/obese men and women. Cox CL, Stanhope KL, Schwarz JM, Graham JL, Hatcher B, Griffen SC, Bremer AA, Berglund L, McGahan JP, Havel PJ, Keim NL. Eur J Clin Nutr. 2012 Feb;66(2):201-8. doi: 10.1038/ejcn.2011.159. Epub 2011 Sep 28.
 17. Effect of zinc supplementation on markers of insulin resistance, oxidative stress, and inflammation among prepubescent children with metabolic syndrome. Kelishadi R, Hashemipour M, Adeli K, Tavakoli N, Movahedian-Attar A, Shapouri J, Poursafa P, Rouzbahani A. Metab Syndr Relat Disord. 2010 Dec;8(6):505-10. doi: 10.1089/met.2010.0020. Epub 2010 Oct 28.
 18. Magnesium intake and risk of type 2 diabetes: meta-analysis of prospective cohort studies. Dong JY, Xun P, He K, Qin LQ. Diabetes Care. 2011 Sep;34(9):2116-22. doi: 10.2337/dc11-0518. Review.
 19. Oral magnesium supplementation improves insulin sensitivity and metabolic control in type 2 diabetic subjects: a randomized double-blind controlled trial. Rodríguez-Morán M, Guerrero-Romero F. Diabetes Care. 2003 Apr;26(4):1147-52.
 20. Correlation of magnesium intake with metabolic parameters, depression and physical activity in elderly type 2 diabetes patients: a cross-sectional study. Huang JH, Lu YF, Cheng FC, Lee JN, Tsai LC. Nutr J. 2012 Jun 13;11:41. doi: 10.1186/1475-2891-11-41.
 21. Chromium picolinate supplementation attenuates body weight gain and increases insulin sensitivity in subjects with type 2 diabetes. Martin J, Wang ZQ, Zhang XH, Wachtel D, Volaufova J, Matthews DE, Cefalu WT. Diabetes Care. 2006 Aug;29(8):1826-32.
 22. Elevated intakes of supplemental chromium improve glucose and insulin variables in individuals with type 2 diabetes. Anderson RA, Cheng N, Bryden NA, Polansky MM, Cheng N, Chi J, Feng J. Diabetes. 1997 Nov;46(11):1786-91.
 23. Lipid- and glucose-lowering efficacy of Plantago Psyllium in type II diabetes. Rodríguez-Morán M, Guerrero-Romero F, Lazcano-Burciaga G. J Diabetes Complications. 1998 Sep-Oct;12(5):273-8.
 24. Effects of dietary fiber and low glycemic index diet on glucose control in subjects with type 2 diabetes mellitus. Bajorek SA, Morello CM. Ann Pharmacother. 2010 Nov;44(11):1786-92. doi: 10.1345/aph.1P347. Epub 2010 Oct 19. Review.
 25. Vitamin D3 supplementation improves insulin sensitivity in subjects with impaired fasting glucose. Nazarian S, St Peter JV, Boston RC, Jones SA, Mariash CN. Transl Res. 2011 Nov;158(5):276-81. doi: 10.1016/j.trsl.2011.05.002. Epub 2011 Jun 7.
 26. The effect of vitamin D3 on insulin secretion and peripheral insulin sensitivity in type 2 diabetic patients. Borissova AM, Tankova T, Kirilov G, Dakovska L, Kovacheva R. Int J Clin Pract. 2003 May;57(4):258-61.
 27. Skeletal involvement in patients with diabetes mellitus. Carnevale V, Romagnoli E, D’Erasmo E. Diabetes Metab Res Rev. 2004 May-Jun;20(3):196-204. Review.
 28. Role of Spirulina in the Control of Glycemia and Lipidemia in Type 2 Diabetes Mellitus. Parikh P, Mani U, Iyer U. J Med Food. 2001 Winter;4(4):193-199.
 29. Night-shift work is associated with poorer glycaemic control in patients with type 2 diabetes. Manodpitipong A, Saetung S, Nimitphong H, Siwasaranond N, Wongphan T, Sornsiriwong C, Luckanajantachote P, Mangjit P, Keesukphan P, Crowley SJ, Hood MM, Reutrakul S. J Sleep Res. 2017 Dec;26(6):764-772. doi: 10.1111/jsr.12554. Epub 2017 May 26.
 30. Plasma insulin, leptin, adiponectin, resistin, ghrelin, and melatonin in nonalcoholic steatohepatitis patients treated with melatonin. Gonciarz M, Bielański W, Partyka R, Brzozowski T, Konturek PC, Eszyk J, Celiński K, Reiter RJ, Konturek SJ. J Pineal Res. 2013 Mar;54(2):154-61. doi: 10.1111/j.1600-079X.2012.01023.x. Epub 2012 Jul 13.
 31. Partial sleep restriction decreases insulin sensitivity in type 1 diabetes. Donga E, van Dijk M, van Dijk JG, Biermasz NR, Lammers GJ, van Kralingen K, Hoogma RP, Corssmit EP, Romijn JA. Diabetes Care. 2010 Jul;33(7):1573-7. doi: 10.2337/dc09-2317. Epub 2010 Mar 31.
 32. Altered Sleep Patterns in Adolescents With Type 1 Diabetes: Implications for Insulin Regimen.Yonatan Yeshayahu, Farid H. Mahmud.
 33. Ameliorating hypertension and insulin resistance in subjects at increased cardiovascular risk: effects of acetyl-L-carnitine therapy. Ruggenenti P, Cattaneo D, Loriga G, Ledda F, Motterlini N, Gherardi G, Orisio S, Remuzzi G. Hypertension. 2009 Sep;54(3):567-74. doi: 10.1161/HYPERTENSIONAHA.109.132522. Epub 2009 Jul 20.
 34. Effects of oral L-carnitine supplementation on insulin sensitivity indices in response to glucose feeding in lean and overweight/obese males. Galloway SD, Craig TP, Cleland SJ. Amino Acids. 2011 Jul;41(2):507-15. doi: 10.1007/s00726-010-0770-5. Epub 2010 Oct 21.
 35. The 10-s Maximal Sprint. Vanessa A. Bussau, Luis D. Ferreira, Timothy W. Jones, Paul A. Fournier. Diabetes Care Mar 2006, 29 (3) 601-606; DOI: 10.2337/diacare.29.03.06.dc05-1764

One Response

 1. Мартина януари 25, 2019

Остави ми коментар